Lakićević ponovo pozvao na štednju struje

struja
Pixabay
Oglas
Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević ponovo je danas pozvao na štednju struje i podsetio da se preporuke za to nalaze na sajtu ministarstva.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je ponosno što smo shvatili koliko je važno da štedimo“, rekao je Lakićević.

Podsetio je da se sve preporuke nalaze na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike i ponovio da su bolnice, škole, vrtići i socijalne ustanove izuzete, ali da se i dalje očekuje da gase svetla kada se nastava završi.

Inače, Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je nedavno predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Deo preporuka odnosi se i na medijske kuće kojima se, između ostalog, poručuje da emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije.

Lakićević je posebno zahvalio Radio televiziji Vojvodine koja se priključila nacionalnom programu štednje i medijski odreagovala tako što je na svoj ekran stavila poruku „Štedimo struju“, te dodao da očekuje da im se pridruže i ostale medijske kuće.

Kada je reč o domaćinstvima, predlozi preporuka odnose se na racionalnije korišćenje pre svega električne energije.
Između ostalog, navodi se da treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20 odsto energije, koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20 odsto energije, koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna jer je energetski mnogo efikasnije…

Jedan od predloga preporuka je i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje obnovljivih izvora energije sa ciljem smanjenja potrošnje.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje led rasvete…

(tanjug.rs)
android aplikacija
Previous articleTEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD APATINA: Ima mrtvih – „pežo 207“ sleteo u kanal
Next articleUdario kamionom dečaka na biciklu u Starim Banovcima