Predsednik Vučić ispratio predsednika Kine Si Đinpinga

0
19

Predsednika Kine Si Đinpinga i brojnu kinesku delegaciju ispratio je sa aerodroma „Nikola Tesla“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i veliki broj srpskih zvaničnika. Predsednik Srbije sa suprugom Tamarom sačekao je na aerodromu predsednika Kine.

Pošto je predsednik Kine izašao iz automobila, usledilo je srdačno rukovanje sa predsednikom Srbije. Si Đinping se rukovao sa članovima srpske delegacije, Markom Đurićem, Milošem Vučevićem, Anom Brnabić…

„Veoma sam zadovoljan i veoma sam zahvalan“, čule su se reči prevodioca dok su se Đinping i Vučić rukovali.

Predsednik Kine i njegova supruga ušli su u avion, mahnuvši pre toga okupljenima.

Avion „Air China“ predsednika Kine ispratiće lovci „mig 29“.

Predsednici su potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću, a upiličena je i ceremonija razmene 28 dukumenta o saradnji.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Si Đinping je rekao da je još 2016. godine osetio toplu dobrodošlicu, a istakao je i da je Srbija za osam godina pod rukovodstvom predsednika Vučića poboljšala svoju međunarodnu poziciju i ekonomski napredovala.

Više puta je ukazao da Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo, a naveo je i da Kina podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnig integriteta i suvereniteta.

Vučić je zahvalio Siju što je Kina uvek bila uz Srbiju kada god joj je bilo teško. Istakao je i da će Kina, kako mu je preneo predsednik Si, učestvovati na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027.

Između ostalog je naveo i da je izvoz iz Srbije u Kinu uvećan za 140 puta u prethodnih 10 godina.

Kineska delegacija imala je oko 400 članova, a tokom boravka predsednika Sija preduzete su posebne bezbednosne mere u kojima je angažovano oko 6 600 policajaca.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma „Pojas i put“, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, a koju je započeo 5. maja susretom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu. Iz Beograda kineski predsednik odlazi u Budimpeštu gde će se sastati sa tamošnjim zvaničnicima.