Uljana repica i pšenica zaštićene snegom

Oglas

Snežnim padavinama, pored dece, raduju se i poljoprivrednici. Razlog je uloga snega kojim je zaštićena uljana repica i pšenica.

Sneg štiti biljke od niskih temperatura koje su ovih dana i na području Južnog Banata ekstremno niske. Noću je temperatura padala i do minus 20 stepeni. Takođe, pored zaštite sneg će nadomestiti i veliki nedostatak vlage u zemljištu koja je prouzrokovana sušom iz prethodne godine.

Ove jeseni na području opština Bela Crkva i Kovin kao i grada Vršca je pšenicom zasejano preko 26.000 hektara. Stručnjaci su često upozoravali na nedostatak vlage u zemljištu s obzirom na prošlu godinu koja je bila izrazito sušna. Iako je usev dobar, zbog navedenog problema  sneg je i više nego dobro došao. Dobra strana je i to što su golomrazice izostale.

Agronom, Milan Milikić izjavio je:“Da je došlo do golomrazice napravila bi ogromnu štetu pogotovo kod uljane repice, jer repica ispod -10 stepeni bi pretrpela velike štete. Sneg je zaštitio i uljanu repicu i pšenicu“.

Stručna lica  savetuju ratarima da iskoriste ove vremenske prilike na najbolji mogući način. Potrebno je da dok je sneg još na njivama prihrane pšenicu radi što boljih rezultata.

„Trebalo bi iskoristiti snežne padavine i svi proizvođači koji nisu izvršili prihranu mineralnim đubrivima treba to što pre da urade tokom ovih dana. Na području Južnog Banata je palo najmanje snega i kada se on pretvori u vodu to je oko 5 do 6 litara po metru kvadratnom“, dodao je Milikić.

Posle snega vodni bilans će biti znatno pozitivniji. Pored ratara, snegu su se obradovali i voćari, ali ih očekuje veliki posao.

Milikić je još izjavio da, „Čim niske temperature prođu krajnje je vreme da se izvrši zaštita na bazi bakarnih preparata. Kajsija ima određenih patogena, tako da iznad minus 15 prave oštećenja na kajsiji. Ostalo voće je dobro“.

Niska temperatura zaustavila je prerano buđenje biljaka. Pored toga zaustavila je pojavu biljnih bolesti i štetnih organizama.

android aplikacija
Previous articleKako rešiti problem skladištenja i arhiviranje podataka, biznis aplikacije
Next articleU martu: filmovi sa FEST-a u kulturnom centru Novog Sada

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here