„Smederevci“ ponovo tražena roba

Oglas

Pripreme za grejnu sezonu uveliko su u toku, te je veoma važno snabdeti se na vreme u svakom pogledu. Predviđa se da će predstojeća zima biti hladnija nego prethodna, ne toliko zbog nižih temperatura, već zbog poskupljenja energenata kao i najavljenih problema s cenama gasa.

Iako se uvek možemo nadati boljim vremenima i da se nećemo zalediti u decembru i januaru, naši građani se ne opuštaju i traže pravu alternativu kako da prežive naredne mesece.

Pravi izbor može biti kupovina šporeta na čvrsto gorivo, raznih štednjaka ili popularnih smederevaca. I dalje nije teško izabrati pravu pećku za svoj dom jer su za pojedine proizvode cene pristupačne, dok za one sa „dubljim džepom“ u prodavnicama bele tehnike ima i nešto skupljih šporeta. Ovih meseci mnogi ljudi interesuju se baš za ovu vrstu grejanja jer je za njih sigurnija opcija koja je nezavisna od ostalih sistema.

Kako je usled novonastale situacije zbog rata u Ukrajini i teške ekonomske krize u Evropi postalo neizvesno da li će i kod nas snabdevanje gasom biti zaustavljeno, potražnja svih „staromodnih“ grejnih tela je sve veća, piše sajt Dnevnik.

U novosadskim veleprodajnim objektima, potencijalni kupci svakodnevno se raspituju za peći, a neretko se dešava da neko od njih i pazari poneki šporet. Najčešće kupuju oni koji su ranije odabrali ekonomičniju opciju, te su zbog lakšeg održavanja i uštede vremena (pa i para!) odustali od grejanja na drva ili ugalj.

Iz straha da će iduće zime nedostajati gasa, mnogi se opredeljuju za sigurnu toplotu svog doma, pa im nije teško da promene grejno telo i da se vrate na tradicionalno loženje vatre svakog jutra. Novi šporeti mogu se nabaviti po ceni od 26.000 dinara pa naviše, popularni „smederevac“ košta 32.000 dinara, dok su za kupce dostupni i štednjaci po ceni od 60.000 ili 70.000 dinara, kao i najkvalitetnija pećka za etažno grejanje, čija je cena viša od 80.000 dinara.

Kada je reč o manjim prodavnicama u Novom Sadu, potražnja šporeta na čvrsto gorivo je nešto manja, jer se kupci i dalje više interesuju za klima uređaje, ali su pre izvesnog vremena počeli da se zanimaju i za peći.

Mnogo veća ponuda šporeta na čvrsto gorivo svakako je na internetu, te je putem raznih aplikacija moguće kupiti mnogo povoljnije proizvode. Tako se po ceni od 5.000 dinara pa naviše uvek mogu pronaći polovne peći, dok su u ponudi i one koje su uvezene iz inostranstva. Iako građani često kupuju šporete „onlajn“, ta opcija im nije uvek toliko sigurna, pa se većina radije odlučuju da se za zimu pripreme u radnjama bele tehnike.

Potražnja u ostalim vojvođanskim gradovima značajnija je nego u prethodnoj sezoni, pa je tako u dobro snabdevenim zrenjaninskim prodavnicama bele tehnike porasla i za 50%. Cene šporeta na čvrsto gorivo podigle su se za čak 40 odsto, te je tako prodaja izuzetno mala. U Vršcu još nema panične želje za kupovanjem „novih“ grejnih tela, ali su i u tom gradu cene znatno više, pa je u skladu sa takvim drastičnim rastom najjeftiniji „smederevac“, koji košta oko 30.000 dinara.

Prodavnice u Bačkoj Palanci otkrivaju nam drugačiju sliku kada je reč o predstojećoj maniji za šporetima na drva i ugalj. Tamo je povećana potražnja zbog najavljene situacije u vezi sa kriznim vremenima, pa se tako beleži i znatnija prodaja u prethodnih mesec dana. Meštani Sente trenutno nemaju mnogo izbora, iako tamošnje prodavnice imaju peći na raspolaganju. Cene su nešto više, pa se tako najpovoljniji proizvodi kreću od 35.000 do 40.000 dinara. Potražnja je iz dana u dan sve veća, a trgovci tvrde da će u ovom vojvođanskom mestu nabavka biti sve teža u bliskoj budućnosti.

android aplikacija
Previous articleTelo muškarca pronađeno u bari kod Stare Pazove
Next articleDanas vetrovito i hladnije, do 20 stepeni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here