Pacijent koji je imao koronu 411 dana je konačno zdrav

0
199
laboratorija

Jedan Britanac izlečio se od kovida nakon 411 dana i rekorder je kada je reč o pacijentima koji su preživeli borbu sa koronom, piše NewYork post.

Neimenovani pacijent (59) sa presađenim bubrezima inficiran je kovidom još u decembru 2020. godine i bio je konstantno pozitivan na testovima sve do januara ove godine, navedeno je u studiji iz žurnala „Kliničke infektivne bolesti“.

Njegovi doktori veruju da je bio inficiran 13 meseci, iako je primio tri doze vakcine.

Koristeći genetsku analizu, utvrdili su da 59-godišnjak još ima ranu varijantu originalnog soja virusa iz Vuhana, koji su od tada prestigli alfa, delta i omikron sojevi.

Istraživač Luk Snel, ekspert za zarazne bolesti u fondaciji Gaj and Sent Tomas NHS u Londonu, rekao je da je znao samo za jednu dužu infekciju koja je trajala 505 dana i od koje je pacijent preminuo.

„Ovaj slučaj je definitivno najduži na koji smo naišli kod osobe koja je preživela kovid“, rekao je Snel za Telegraph.

Isti tim je lečio i ovog pacijenta, sa pridodatim bolestima, koji je umro nakon pozitivnog testa 505. dana.

U oba slučaja, genetsko testiranje je pokazalo da pacijenti nisu ponovo inficirani. Slučajevi takve uporne infekcije razlikuju se od dugotrajnog kovida, gde pacijent može da pokazuje simptome mesecima ili duže, ali test nije pozitivan.

Medicinski tim koji se bavio slučajevima pozvao je na dodatna istraživanja o lečenju antitela za tako uporni kovid, a aktivisti su pozvali da novi lek – Evushold – bude dostupan u Velikoj Britaniji i Evropi.