„MILO JE PAO, MILO JE PAO“

0
190

Crnogorski mediji proglasili Jakova Milatovića novim predsednikom te zemlje, slavlje na ulicama gradova

U Crnoj Gori danas je održan drugi krug predsedničkih izbora.

Glasačko pravo na predsedničkim izborima imalo je 542.154 građana, koji su mogli da se opredele između aktuelnog predsednika Mila Đukanovića i kandidata „Pokreta Evropa sad“ Jakova Milatovića.

U Crnoj Gori danas je održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem su učestvovali Jakov Milatović i aktuelni predsednik Milo Đukanović. Prvi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održan je 19. marta.

Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala, Milatović je osvojio 59,9 odsto glasova dok je Đukanović osvojio 41,1 odsto galasova, objavio je CeMi.

Ko je Jakov Milatović?

Rođen je 1986. godine u Podgorici, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade. Radio je u NLB banci, Deutsche banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Karijeru kao ekonomista gradio je u nekoliko poznatih banaka u regiji, ali i u Evropi, a od 2014. godine radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj i to u timu za ekonomsku i političku analizu.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice. Iako su građani hvalili njegove poteze, ekonomisti su smatrali da su reformske mere Milatovića uvod u grčki scenario u Crnoj Gori.

Nakon što je Vlada Crne Gore na čelu sa Krivokapićem pala, Milatović je formirao sopstveni politički projekat koji je dobio naziv po političkim reformama koje je sprovodio.

Prvo iskušenje za pokret bili su lokalni izbori u Crnoj Gori, a Milatović se kao kandidat liste prijavio za poziciju gradonačelnika glavnog grada.

Rezultati izbora pokazali su da je Milatovićev pokret osvojio 21 posto glasova što je uz druge opozicione stranke bilo sasvim dovoljno da formiraju većinu i izbace sa vlasti DPS Mila Đukanovića.

Nakon izbora usledio je niz žalbi na izborni proces, a o kojima je morao odlučivati Ustavni sud. Proces je odblokiran tek krajem februara, odnosno početkom marta čime su se stekli uslovi za prenos vlasti i sprovođenje rezultata izbora.

U međuvremenu, Milatović je odustao od gradonačelničke funkcije i saopštio da će se kandidovati za predsednika Crne Gore, a u svojoj kampanji je naglasio kako će mu fokus biti na borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.