Evo ko je bio SVETI NIKOLA i koje se legende vezuju za njegovo ime i praznik

Sveti Nikola, Foto: Wikimedia
Oglas
Više od polovine pravolsvanih vernika širom sveta sutra slavu krsnu slavu, svetog Nikolu. Ovaj veliki praznik posvećen je jednom od mnogopoštovanih svetaca, koji je zaštitnik moreplovaca, vozača, dece, siromašnih. Osim toga, za ovog sveca vezuju se i brojne legende koje i danas žive.

Sveti Nikola je svetac, koji se slavi kao zaštitnih velikog broja pravoslavnih porodica. Osim toga, za ovog sveca vezuju se i brojne legende zbog njegovog uzbudljivog života, koji vekovima fascinira sve hrišćane.

Rođen je u gradu Patari u Likiji na mediteranskoj obali današnje Turske pokrajine Anadolije u četvrtom veku. Bio je jedino dete imućnih roditelja, koji su umrli u velikoj epidemiji. Nakon tog događaja, mladi Nikola je svo nasleđeno bogatstvo razdelio sirotinji. Službovao je u gradu Miri i otuda dolazi ime sveti Nikola Mirlikijski.

Tokom svog uzbudljivog života činio je mnoga dobra dela o kojima su vekovima kasnije ispredane mnoge legende na osnovu kojih su se formirali običaji koji se poštuju i dan danas.

Tokom vladavine careva Dioklecijana i Maksimijana u vreme gonjenja i mučenja hrišćana bio je zatvoren u tamnicu, ali ni tu nije prestajao da propoveda i širi hrišćanstvo.

Ljudi su ga još za vreme njegovog života smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoć pri bolestima, nekoj nesreći ili nemoći. Hrišćani veruju da se on svima odazivao i da je svima pomagao, a da je iz njegovog lica sijala svetlost. U starosti se razboleo i preminuo 6. decembra 343. godine. Sveti Nikola se i slavi toga dana, što je u stvari 19. decembar po novom kalendaru.

Legenda o tri devojčice

Jedna od čuvenijih legendi je i ona o tri sirote devojčice koje je spasao od bede i nesreće jer ih bezdušni, naglo osiromašeni otac, hteo prodati u belo roblje pošto nije mogao da im obezbedi tada obavezan miraz. Sveti Nikola je, kazuje legenda, jedne mrkle noći, kroz prozor, u drugoj verziji legende, kroz odžak ubacio svežanj zlatnika kako bi im obezbedio spasenje.

Običaj darivanja dece za dan sv. Nikole vezan je upravo za ovu legendu. Roditelji deci ostavljaju novčiće i slatkiše u čizmama ili čarapama iz razloga što su i zlatnici koje je sveti Nikola ubacio trima devojčicama kroz prozor, upali pravo u njihove čizme.

Po drugoj legendi, zlatnici ubačeni kroz odžak, pali su pravo u čarape koje su devojčice ostavile u ognjištu da se noću osuše. Hrišćani kojima je ova verzija iste legende bliža uoči dana Svetog Nikole kače dečije čarape o otvoreni kamin.

 

(Novosti)

android aplikacija
Previous articleZimski vodič kroz Srbiju
Next articleIzgoreo automobil u centru RUME! (FOTO)