Osam namirnica koje ne goje: Možete ih jesti bez griže savesti i bićete siti ceo dan

0
239

Uz dobar izbor namirnica možete pojesti nešto bez griže savesti i ostati vitki, ali samo ako znate da isplanirate svoje obroke. Verujte, osećaćete se zadovoljno tokom celog dana.

Ove su namirnice koje možete jesti bez griže savesti:

Kokice

Svi bi trebalo da konzumiramo hranu bogatu vlaknima, koja ne samo da daju energiju već su i hrana koja se dugo vari. Zahvaljujući tome, duže ćete biti siti s manje kalorija. Najbolji primeri hrane pune vlakana su celovite žitarice, povrće i voće.

Na tom su spisku i vlaknima bogate kokice, niskokalorična grickalica puna celovitih žitarica. Otprilike jedna šoljica kokica ima samo oko 30 kalorija.

Edamame – zelena soja

Za razliku od drugih proizvoda od soje, edamame nije zaslađen i zdrava je, prirodna užina. Studija iz 2009. godine otkrila je da edamame povećava osećaj sitosti i takođe snabdeva telo proteinima i vlaknima, što nas duže drži sitima. Sve što vam treba je malo soli.

Supa

Supa vam definitivno može pomoći da se osećate siti. Supe su savršen primer, a to pokazuje studija objavljena u časopisu “Appetite”, koja je zaključila da su supe zasitije od sasvim čvrstih obroka. Učesnici koji su jeli supu unili su 20 posto manje kalorija do kraja dana.

Supe na bazi temeljca su zasitije od prosečnog obroka. On potiskuje hormon grelin, koji telu govori da jede manje.

Jabuke i banane

Užine su sjajan način da podignete energiju tokom poslepodnevnog pada, ali važno je da znate koji su najbolji za konzumaciju. Namirnice poput jabuka ili banana pune su vlakana i kalijuma.

Ovsena kaša

Pratite li razne nutricioniste na društvenim mrežama, primetićete da mnogi od njih uživaju u ovsenim pahuljicama. Ovas je idealan za mršavljenje jer sadrži celovita zrna i veliku količinu vlakana.

Jedna studija s Floride navodi da ovsene pahuljice pomažu onima koji su na dijeti. Učesnici koji nisu bili na uspešnoj deti pre studije imali su koristi od ovsenog doručka s proteinima. Tokom dana unosili su 100 kalorija manje.

Mešavina orašastih plodova

Kombinujte orašaste plodove, suvo voće i slatkiše poput tamne čokolade. Ako vam pređe u naviku pronalaženje prave mešavine, imaćete izvrsnu užinu za mršavljenje svaki dan, naročito jer smanjuje želju za šećerom i soli.

Paprike

Verovatno znate da začinjena hrana smanjuje apetit, posebno paprika, a istina je da može pomoći u kontroli težine. Prema istraživačima, kapsaicin, sastojak koji papriku čini ljutom, može ubrzati metabolizam.

Međutim, ljute papričice mogu pomoći u regulaciji težine više nego u mršavljenju. Dr. Spenser Nadolski ne savetuje uzimanje kapsaicina kao suplementa jer preterana konzumacija može imati nuspojave.

Jaja

Istina je da jaja mogu da povećaju nivo holesterola u telu, ali mogu se uklopiti i u zdravu ishranu, a neka istraživanja sugerišu da nam mogu pomoći u mršavljenju.

Godine 2008., studija u International Journal of Obesity upoređivala je jaja i bagele za doručak. Učesnici koji su jeli jaja osećali su se sitije tokom dana i unosili su manje kalorija.