Na današnji dan su Srbi zahtevali Vojvodinu

Danas se u Sremskim Karlovcima obeležava 170. godišnjica od održavanja Velike narodne skupštine, poznatije kao Majska skupština, na kojoj su javno proglašeni zahtevi Srba, kao i teritorijalna autonomija i izbor vojvode.

Program obeležavanja počeće svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu, koju će predvoditi patrijarh Irinej, a u Magistratu će biti održana svečana sednica Vlade Vojvodine na kojoj će se doneti značajne odluke za Sremske Karlovce, pre svega odluka o formiranju budžetskog fonda na osnovu kojeg će se prilikom izrade budžeta svake godine izdvajati novac iz pokrajine i republike za obnovu Sremskih Karlovaca.

Današnji događaj u Sremskim Karlovcima, u okviru koga je predviđena i svečana akademija u Karlovačkoj gimnaziji, jedan je od ključnih događaja kojim se u toku cele ove godine obeležava 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev kaže da Majska skupština predstavlja samo jednu etapu u dugoj borbi srpskog naroda da omeđi svoj prostor u okviru Habsburškog carstva.

„Kad uđemo u 20. vek videćemo da će, shodno načelu prava na samoopredeljenje, Sloveni sa ovih prostora na Velikoj narodnoj skupštini 1918. godine proglasiti prisajedinjenje Bačke, Baranje i Banata Kraljevini Srbiji što je 24. novembra urađeno već u Sremu na Velikoj narodnoj skupštini. Što znači da ta Majska skupština koja je bila nošena jednim tonom nacionalnog romantizma predstavljala samo jednu etapu odnosno stepenicu koja će kasnije dovesti do slobode ovih prostora“, objašnjava Đurđev.

On naglašava da je bitna karakteristika srpskog pokreta iz 1848. godine kao i Velike narodne skupštine 1918. godine, poštovanje narodnih i nacionalnih prava odnosno, kako kaže, pružanje šanse da svi sačuvaju svoju kulturnu i nacionalnu osobenost u jednoj multietničkoj sredini.