Eparhija Raško-prizrenska: Prištinske vlasti renoviraju srpsku crkvu kao katoličku

0
241

Ministarstvo kulture Kosova bez konsultacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom počeloje radove na pravoslavnoj crkvi u selu Gornje Vinarce kod Kosovske Mitrovice i proglašava je katoličkom crkvom, saopštila je u nedelju uveče Eparhija Raško-prizrenska.

Kosovsko ministarstvo za kulturu, omladinu i sport saopštilo je juče da je više od milion evra uloženo u kulturu grada Mitrovice, javio je portl KoSSev.

Kosovski ministar Hajrula Čekuje u prisustvu savetnice Nore Arapi Krasnići posetio je Mitrovicu u subotu da bi se uverio u ono što se radi pod kapom ministarstva kojim rukovodi.

Među ovim ulaganjima obnavlja se i crkva u Vinarcu, selu nadomak Mitrovice, a kako navode, radovi se približavaju svojoj završnici, navodi KoSSev.

Na tu informacijnu reagovala je Eparhija Raško-prizrenska, tvrdeći da se radi o samoinicijativnoj akciji u selu na sedam kilometara od Mitrovice, na severnoj strani Ibra, a da na delu kampanja prisvajanja materijalne i duhovne baštine Srpske pravoslavne crkve.

„Pored toga što nije kontaktiralo SPC oko obnove ovog objekta, ministarstvo u Prištini je otišlo i korak dalje i proglasilo ovu crkvu ‘katoličkom’, u očiglednoj nameri da prisvoji baštinu SPS“, saopštila je Eparhija.

Crkva je pod imenom „katolička crkva u Gornjem Vinarcu“ uvrštena u spisak „spomenika pod zaštitom Ministarstva kulture“ u Prištini iz 2016. godine.

U tekstu na internetu, koji se poziva na izvore iz Ministarstva, spominje se da je popravljen krov od kamenih ploča, urađen trotoar i da je crkva iznutra omalterisana, a fotografije pokazuju da su stavljena privremena vrata.

Pred crkvom je postavljen znak Ministarstva kulture Kosova gde se spominje „katolička crkva u Vinarcu“ i navode dve firme koja obavljaju radove za koje se tvrdi da su pri kraju, navodi portal koSSev.