Deca koja su odrastala na selu imaju bolji imunitet

0
524

Nije nepoznanica da deca na selu imaju mnogo bolji imunitet od dece u gradu. Razlog tome je što više vremena provode u prirodi, igraju se na otvorenom.

Ovo je potvrdila i nova irska studija, izveštava Agrarheute. Sada je naučno dokazano da boravak na otvorenom i kontakt sa životinjama pomaže u regulaciji imunološkog sistema.

Zdraviji život na selu

Istraživanje je sprovedeno pod vodstvom APC Microbiome Ireland (APC) i University College Cork (UCC). Rezultati podržavaju niz dokaza da izlaganje određenim stimulansima iz okoline i faktorima načina života tokom detinjstva može da ima značajne efekte na kratkoročno i dugoročno zdravlje osobe. Jednostavnije rečeno, život na selu znači zdravlje.

Fokus studije bio je da se utvrdi u kojoj meri su faktori životne sredine povezani sa pojavom atopijskog dermatitisa ili ekcema kod južnoafričke dece starosti između 15 i 35 meseci koja žive u ruralnim i urbanim sredinama. Otkriveno je da je korisno ako imuni sistem nauči da ne reaguje preterano u ranoj fazi kako bi se izbegle štetne reakcije kasnije u životu.

Imuni sistem dece koja su odrasla u ruralnim područjima ima nekoliko načina da prepozna pretnje i da se nosi s njima. Ispitivani su i drugi faktori, kao recimo kako su deca rođena, prihod i status porodica.

Bolje sprečiti, nego lečiti

Studija je otkrila da su mnogi važni faktori okoline povezani s promenama u izloženosti mikrobima u prvih nekoliko godina života malog deteta. To je ključna faza u formiranju imunog sistema, jer upravo u tom trenutku on posebno reaguje na uticaje okoline kao što su infekcije, ishrana i mikrobiom.

Taj period igra ključnu ulogu u određivanju granica i tokovima reakcija imunog sistema, što je bitno kod ranog otkrivanja bolesti.