DANAS JE DRUGI DAN BOŽIĆA – OVO SU NAJVAŽNIJI OBIČAJI

0
671

Ovo su najvažniji običaji na drugi dan Božića, koji se još naziva i Sabor Presvete Bogorodice.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju drugi od tri dana Božića. Dan nakon proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika, odnosno drugi dan Božića, naziva se i Sabor Presvete Bogorodice. Vernici joj odaju počast i zahvalnost što je rodila spasitelja ljudskog roda.

Pošto se prvog dana Božića ostaje kod kuće, drugi dan se, po običajima, proslavlja s prijateljima, a dobro je izaći pa makar i u šetnju. Narod kaže – „ko ima prijatelje, bogat je čovek“. Drugog dana Božića valja obilaziti prijatelje, rođake ili kumove, i veruje se da nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga jer se na današnji dan mire i oni koji su bili zavađeni.

Verovanje kaže i da danas ne bi trebalo čistiti kuću, jer se Božić praznuje tri dana, a treba izgovoriti ovu molitvu kako bi u domu vladali mir i harmonija. „Tvojim rođenjem, Hriste Bože, zasija sveta svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti“!