„BORBA ZA SRPSKU DRŽAVNOST I SLOBODU SRPSKOG NARODA“: Ministar Selaković otvorio izložbu u Muzeju Vojvodine

0
163

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković otvorio je izložbu povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka ,,Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, koja je nakon Beograda i Niša, predstavljena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Kada pogledate naslov ove naše izložbe borba za slobodu i za državnost srpskog naroda, nema tri slikovitije reči koje bolje opisiju istoriju našeg naroda nego što su to borba, sloboda i državnost. Te tri reči su organski, međusobno zavisno povezane. Bez borbe nema slobode, to jest, za nas Srbe sloboda bez države ne postoji – rekao je ministar Selaković.

Selaković je zahvalio potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću na pruženoj podršci u organizaciji ove izložbe, i podsetio da je izložbu povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz veliku podršku Ministarstva odbrane, kao i Grada Novog Sada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by minrzs.gov.rs (@minrzs.gov.rs)

Ova izložba je jedna karika, jedan beočug u lancu naših stremljenja i naše želje da negujemo i jačamo kulturu sećanja, jer sve ono što smo rekli, borba za slobodu i za državnost srpskog naroda ne bi postojali ni danas, niti bi u nama samima postojala ta klica i spremnost da se borimo i za slobodu i za državnost, da nismo negovali vekovima, čuvali i stalno ponavljali sećanje na naše slavne pretke, baš one pretke koji su zaslužni što danas imamo Srbiju slobodnu, što imamo uređenu na sigurnim nogama i temeljima, kao jednu evropsku staru poštovanu državu – istakao je Selaković.

Izložba ,,Borba sa srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ prvobitno je otvorena u Galeriji Doma Vojske u Beogradu, a zatim i u Galeriji savremene likovne umetnosti, odnosno u Oficirskom domu u Nišu.

Nakon uspešne i posećene izložbe u glavnom gradu naše zemlje, stvorila se inicijativa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane da ova izložba dobije putujući karakter i kao takva, prikazujući se kulturnim centrima Srbije, bude motiv za sećanje na važne događaje srpske istorije.