7 stvari kod Švajcaraca koje u Srbiji i dalje zvuče čudno

0
90

Čim neko pomene Švajcarsku, mnogima se u glavi stvori slika alpskih vrhova, sira, satova, banaka… Ipak, koliko god to bilo tačno, svakodnevni život ipak je drukčija realnost. Postoje navike koje su možda strancima nepoznate i neobične, ali stanovnicima Švajcarske – sasvim normalne.

Recikliranje svega mogućeg

Ljudi u Švajcarskoj pokušavaju da recikliraju sve smeće: novine, limenke, staklo, pa čak i iskorišćeni toaletni papir. Izuzetak, naravno, nije ni hrana, na koju se posebno pazi. Na primer, dok mi staro ulje obično izlijemo u odvod, stanovnici Švajcarske pakuju ga i nose u prihvatni centar.

Javni prevoz

U slučaju kašnjenja prevoznog sredstva jedan sat ili više, putnik ima pravo na naknadu štete, koja može iznositi do 50 odsto cene karte. Ako je putnik zbog kašnjenja na putovanju između gradova prisiljen da traži noćenje, prevoznik je dužan da nadoknadi troškove za to. Plaćanje može izbeći samo ako je do kašnjenja autobusa ili voza došlo zbog elementarne nepogode, piše Punkufer.

Gotovina pre kartica

Uprkos visokorazvijenom bankarskom sistemu Švajcarske, njeni stanovnici retko koriste kartice za plaćanje i više vole gotovinu. Čak i ako kupuju nešto veliko (poput automobila), meštani će obično prvo podići novac sa svog računa, a ta navika naziva se švajcarskim kulturnim fenomenom. Švajcarci veruju da prisutnost papirnih novčanica u novčaniku daje osećaj stvarnog posedovanja novca, što se ne može reći za kartice. Tako lakše kontrolišu svoje troškove i troše manje.

Žvakaće gume nisu dobrodošle

Glasno žvakanje žvakaće gume posebno smeta lokalnom stanovništvu, koje tu naviku smatra lošim ponašanjem. Turistima se preporučuje da se bore s iskušenjem da iz džepa izvade svoju omiljenu žvaku i žvaću je na javnom mestu. Ako već imate potrebu, u Švajcarskoj to radije radite u miru svog doma.

Gašenje Wi-Fi-ja kod kuće

Neograničeni mobilni internet ono je što danas biraju mladi stanovnici Švajcarske. Izaberu odgovarajuću tarifu, a zatim jednostavno aktiviraju hotspot na svom telefonu za korišćenje mreže dok rade na prenosnom ili desktop računaru. Kućni Wi-Fi više nije potreban, a umesto dva računa za internet tako imaju jedan.

Vetar je kriv za sve

Fen (föhn) naziv je vetra koji ponekad duva s Alpa. Švajcarci za razne probleme krive vetar fen i koriste taj prirodni fenomen kako bi objasnili svoje glavobolje, promene raspoloženja, pa čak i saobraćajne nesreće.