“BATUT” POTVRDIO Prvi slučaj GRIPA u ovoj sezoni, pacijentkinja je iz NOVOG SADA

0
484

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” danas je Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” obavestila da je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A (H3) na teritoriji Republike Srbije, kao i AP Vojvodine u sezoni nadzora 2023/2024.

Kako se navodi u saopštenju “Batuta”, u brisu ždrela i nosa, koji je u svrhu potvrde dijagnostike Institut za javno zdravlje Vojvodine dostavio Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, molekularnom tehnikom (Rel-time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa A (H3).

Virus gripa je potvrđen kod pacijentkinje stare 53 godine, sa prebivalištem u Novom Sadu, koja se leči kod kuće.

Virus gripa A (N3) je podtip virusa influence A, koji uzrokuje sezonski grip. Ovaj soj može prouzrokovati teže simptome u odnosu na druge sojeve, posebno kod starijih osoba i osoba s oslabljenim imunološkim sistemom. Prenosi se kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kine, što može dovesti do širenja virusa među ljudima u bliskom kontaktu.

Simptomi gripa uključuju groznicu, kašalj, bol u grlu, curenje nosa, umor, bolove u telu i glavobolju. Ponekad može doći do ozbiljnih komplikacija, posebno kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom, starijih osoba i male dece.

Ove sezone obezbeđeno je 344.700 doza četvorovalentnih vakcina proizvođača „Abbott Biologicals B.V“ i 19.800 doza trovalentnih vakcina zaštićenog naziva „Torvaxflu“, Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, rekli su u RFZO.

Svetska zdravstvena organizacija rekla je da prethodnih sezona, zbog preventivnih mera vezanih za koronavirus, gotovo da nije bilo slučajeva gripa, te da se očekuje ove godine jači udar.

Programom obavezne imunizacije u Srbiji definisane su kategorije koje mogu da dobiju grip ovu vakcinu o trošku države. To su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

 

(Dnevnik.rs)