U Novom Sadu otvorena savremena IT laboratorija

0
238
IT laboratorija
Novi Sad – Na Fakultetu tehničkih nauka otvorena je IT laboratorija. Ona predstavlja početak aktivnosti projekta XBIT. Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske Unije i čitava laboratorija je u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Projekat XBIT ima ideja da umanji jaz u Sektoru za informacio-komunikacione tehnologije (IKT). Ovim projektom će se godinu dana raditi na unapređivanju preduzetništva putem korišćenja najsavremenijih IT tehnologija. Pored toga radiće se na poboljšanju položaja i povećanju broja žena u IT sektoru.

Laboratorija na Fakultetu tehničkih nauka omogući će studentima rad na 3D štampačima, VR tehnologiji kao i senzorima za Internet of Things.

Tatjana Matić, državni sekretar rekla je, „Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta i kasnije profesija. Ali i za osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor kroz programe prekvalifikacije“.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa udruženjem građana SEE ICT i Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu pokrenu li su ovaj projekat. On se sprovodi u sklopu  IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020.