Na sednici Pokrajinske vlade razmatrani podaci o osnovnom obrazovanju

0
128
osnovne škole u Vojvodini
Na sednici Pokrajinske vlade razmotreni su podaci o osnovnom obrazovanju. Najviše pažnje posvetilo se obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina u tekućoj školskoj godini. Takođe bilo je govora i o ostvarivacu dvojezičke nastave kako u osnovnim tako i u srednjim školama širom Vojvodine.

Na teritoriji Vojvodine ima 345 osnovnih škola. Učenika u osnovnim školama ukupno ima oko 114 hiljada. To predstavlja smanjenje broja đaka za 1,3 odsto u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Osim redovnih osnovnih škola, obrazovanje se na teritoriji Vojvodine realizuje i u 13 posebnih škola. Njih pohađaju učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Pored nastave na srpskom jeziku u vojvođanskim osnovnim školama nastava se ostvaruje i na još pet jezika. Među njima su mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik. Pored njih, u manjoj meri izučavaju se i ukrajinski, bunjevački, romski, bugarski, makedonski i češki. To je ukupno 11 različitih jezika.

U okviru sedam lokalnih samourava realizuju se dvojezične nastave. U Novom Sadu, Subotici, Pančevu. Kao i u Sremskoj Mitrovici, Vrbasu, Senti i Sremskim Karlovcima.U školskoj 2017/18. godini, dvojezičkom nastavom obuhvaćeno je 14 škola.

U toku prethodne godine, Pokrajinska vlada je finansirala sve osnovne i srednje škole u kojima se odvija dvojezična nastava na teritoriji Vojvodine. Vlada je ukupno izdvojila 4,8 miliona dinara za finansiranje škola.