Vučić nakon sastanka u Ohridu: Nekakav dogovor smo postigli, nisam ništa potpisao, formiranje ZSO prioritet

0
178

Posle gotovo 12 sati završeni su razgovori u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je dogovor postignut, ali da ništa nije potpisano, kao i da pregovorima nije kraj.

Kako je i najavila pres služba Evropske unije, prvo su se održali odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega je usledio zajednički trilateralni sastanak.

Pre razgovora istaknuto je da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Kurti: Srbija beži od potpisivanja sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je večeras nakon trilateralnih razgovora u Ohridu da Srbija „beži od potpisivanja sporazuma“, prenosi Koha.

Kurti je rekao da postoji javni dogovor između strana.

– Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma – rekao je Kurti tvrdeći da druga strana, „kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada sa aneksom“.

On je rekao da je na EU da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući.


Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je na početku razgovora istakao da je danas bio dan u kojem je trebalo da se dogovori implementacioni plan kao i da je nekakav dogovor postignut.

– Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe stane i za Beograd i Prištinu. Ja sam zadovoljan zbog toga, ali svakako ovo neće biti sve. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuje. Znam da će albanska strana insistirati na tome da nisam potpisoa ništa, obojica smo stavili do znanja šta su njegove a šta naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali mislim da je bio okej dan. Uprkos brojnim neslaganjima, imali smo pristojan razgovor.

Vučić je istakao da će tokom sutrašnjeg dana predstaviti svaku tačku govora.

– Ja ću sutra predstaviti svaku tačku, od ponedeljka biću spreman da primam na konsultacije predstavnike parlamenta u mesecima pred nama nije lak posao. Ja verujm da će Prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo želei da istrajemo na EU putu naš napredak biće cenjene i po tome koliko smo spremni da implementiramo dogovoreno – naveo je Vučić. Mislim ako je moguće da kažete da imate zrno zadovoljstva, ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo prisojan i konstruktivna razgovor – istakao je Vučić i dodao:

– Naš posao je da kroz naša neslaganja, nađemo put do bolje budućnosti za srpski i albanski narod. Ne govorim da li je neko dobar ili loš sagovornik, na vama je da odlučite kome ćete da verujete. Meni je svejedno sa kim ću razgovarati iz Prištine. Ako budemo želeli da istrajavamo na evropskom putu biće cenjen i kroz implementaciju onoga o čemu sam vam večeras govorio. To je ono što je u najkraćem suština.


Odgovori na pitanja novinara

Pripadnici medija na početsku su odmah postavili pitanje predsedniku Vučiću da li postoje neki rokovi.

– Imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO, takođe da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Donatorska konferencija za pet meseci. Neću da stajem na muku Kurtiju, on je tražio da to uđe u dokument, ja sam tražio da onda uđe da sve mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije.

– U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije.

Predsednik je odgovorio i na pitanje li mu je problem da poseti Prištinu.

– Što se češće srećemo, valjda je to dobro za naše odnose. Ja mnogo volim da odem u Gračanicu, a ima i nekoliko lepih kafana, a i dobrih domaćina. Dođite da im odemo tamo na slavu, da nazdravimo taman za prijateljstvo Srba i Albanaca.

Vučić je napomenuo da Kurti traži i ratnu odštetu.

– Pustite da počnemo da razgovaramo o ZSO. Suština je bila u tome da čuvamo mir i da napredujemo. Srbija će želeti da implementira stvari, kod nas se ništa nije promenilo. Nema ništa ni komično, ni tragično, reč je o ne lakom procesu. Dug proces, u svakom slučaju.