VOJVODINA INFO NA LICU MESTA: Detalji incidenta u Prizrenu

0
156

Fizički nasrtaj na sveštenika Srpske pravoslavne crkve i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu direktna je posledica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u poslednje dve i po decenije na Kosovu i Metohiji politički neguje i toleriše, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Vojvodina INFO na licu mesta sa grupom hodočasnika iz Beograda:

U toku posete gradu Prizrenu i Bogosloviji prizrenskoj srpske pravoslavne crkve, pri izlasku hodočasnika iz autobusa dogodio se mali incident. 

Naime, jedan albanski ekstremista zaustavio je svoj automobil ispred autobusa iz kojeg su hodočasnici izlazili uz pratnju sveštenika, pri čemu je ovaj raširio zastavu sa simbolima terorističke grupe OVK i počeo da dobacuje. Grupa hidoĉasnika je nesmetano nastavila preko mosta put ulaska u dvorište Bogoslovije, dok je sveštenik želeo da smiri bespotrebne tenzije. U trenutku kada je bilo pokušaja da se ovaj slučaj kamerom zabeleži, ekstremista je nasrnuo na svešteno lice uhvativši ga za ruku. 

Vrlo brzo došlo je do reakcije policajca koji je bio u blizini, a zastavu koju je okačio na srpski autobus ubrzo ju je uzeo i odvezao se svojim autombilom. 

Izveštaj kosovske policije jeste da je ekstremista priveden uz mere pritvora od 48 sati. 

Nastavak izjave kancelarije za Kosovo i Metohiju ispod;

Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na Kosovu i Metohiji i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna pretnja miru i bezbednosti“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi je, kako navodi Kancelarija, nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt, jer Priština nakon dolaska Kurtija na čelo privremenih institucija.

Zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi je, kako navodi Kancelarija, nešto što albanski ekstremisti uopšte i ne poimaju kao krivično kažnjiv delikt, jer Priština nakon dolaska Kurtija na čelo privremenih institucija samouprave sasvim otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primer ekstremnim pojedincima, koji očito to doživljavaju kao zeleno svetlo da se i sami priključe napadima na Srbe.