Upad kosovske policije u zgradu opštine Zvečan i Zubin Potok: Ima povređenih!

0
132
policija

Kosovska policija ušla je danas u zgradu opštine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalila suzavce i šok bombe, javlja izveštač Tanjuga.

U trenutku je došlo do sukoba između policije i građana, na građane su bacani suzavci i šok bombe, a u gradu su se čuli i pucnji. Kako Tanjug saznaje, četiri osobe su povređene u sukobu policije i građana. Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine su oklopna vozila i specijalne jedinice policije za razbijanje demonstracija. Jedan automobil kosovske policije je zapaljen. U Zvečanu su prisutni i pripadnici Kfora, ali se za sada drže po strani i nisu reagovali na dešavanja u gradu. Oklopna vozila ušla su u Zvečan oko 14 sati. U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu primljeno nekoliko građana koji su lakše povređeni od šok bombi i li su se nagutali suzavca.

Kosovska policija upala i u zgradu opštine Zubin Potok

Kosovska policija upala je i u zgradu opštine Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak, javio je izveštač Tanjuga.

Radomirović: U KBC Kosovska Mitrovica zbrinuto desetoro povređenih građana

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović potvrdila je danas za Tanjug da je desetak osoba zbrinuto u toj ustanovi sa lakšim telesnim povredama.

„Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odeljenju, odeljenju ortopedije i očnom odeljenju sa lakšim telesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica“, rekla je Radomirović.

Ona je napomenula i da niko od njih nije zadržan u bolnici. U Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, opštinama na severu KiM, danas su se oglasile sirene, a oko zgrade opštine u Zubinom Potoku i Zvečanu okupili su se građani. Manja okupljanja su i u Leposaviću. Oko zgrada opština je trenutno kosovska policija.

Kosovska policija pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome sprečio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative „Zubin Potok“. Na licu mesta su kosovska policija i Euleks. Sirene su se oglasile i u Kosovskoj Mitrovici, a kako navodi izveštač Tanjuga, razlog nije poznat.

Ispred zgrade privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica okupila se mala grupa građana. Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, koji je na izborima 23. aprila osvojio 197 glasova, zakletvu je položio juče u selu Čabra, gradonačelnik Zvečana ljir Peci u većinski albanskom selu Boljetin.

Svoju zakletvu je položio i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, u lokalnoj kancelariji u naselju Šaljska Bistrica. Sva tri gradonačelnika su položili zakletvu na albanskom jeziku, a prilikom obraćanja medijima rekli su da će raditi u interesu svih zajednica. Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić zakletvu je položio 19. maja, a na izborima je osvojio 553 glasa.

Kosovska Policija: Omogućavamo gradonačelnicima pravo na rad u opštinama

Pošto su se u četiri opštine na severu KiM danas oglasile sirene za uzbunu a zabrinuti građani okupili oko zgrada opština i sprečili da u njih upadnu kosovski policajci, kosovska policija saopštila je da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama.

U saopštenju policije, navodi se da u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti.

Kosovska policija danas po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare pravo na rad u objektima zvaničnika navedenih opština, navodi se u saopštenju.

Novi gradonačelnici Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića juče su položili svečane zakletve nakon što je to 19. maja prvi uradio gradonačelnik za severnu Kosovsku Mitrovicu Erden Atić.

Oni su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Krasnići: Priština ima obavezu da pruži podršku novim gradonačelnicima

Ministar uprave i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići rekao je danas da centralne prištinske institucije imaju obavezu da deluju u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova i pruže podršku novoizabranim gradonačelnicima na severu KiM, gde su Srbi bojkotovali njihov izbor.

Krasnići kaže da se Priština obavezala da će služiti svim građanima tzv. Kosova bez obzira na razlike, prenose Reporteri.

(tanjug.rs)