Savez Srba iz regiona: Podsećanje na monstruozan zločin u Bradini pre 31 godinu

0
119

Pre 31 godinu dogodio se monstruozan zločin nad srpskim civilima u selu Bradina kod Konjica koje su počinile muslimanske i hrvatske vojne, paravojne i policijske snage, saopštio je danas Savez Srba iz regiona.

U Bradini je 25. maja 1992. godine i naredna dva dana na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, a preostali Srbi iz ovog i okolnih sela su odvedeni u logore ili su proterani, navedeno je u saopštenju.

Najstarija među ubijenima, pronađenim u masovnoj grobnici u porti crkve, bila je 85-godišnja Paula Vukosava, a najmlađi 11-godišnji Srđan Žuža.

Imovina ubijenih, zarobljenih i proteranih Srba je sistematski opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg su zapaljeni i srušeni, stoji u saopštenju informativne službe Saveza Srba iz regiona.

U logorima Musale i Čelebići ubijena su još 22 stanovnika Bradine, koja je pre rata bila naseljena većinski srpskim stanovništvom – bilo je 280 srpskih kuća sa oko više od 1.200 Srba.

Odgovornost za zločine nad Srbima u Bradini snosi tadašnji opštinski vojni, policijski i politički vrh i nadređeni u Sarajevu.

Ubistva i mučenja Srba desila su se ne samo u Bradini, već i u Konjicu i okolnim selima Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani i Bijela.

Savez Srba iz regiona ističe da za svirepi masakr nad srpskim civilima u Bradini i na području Konjica, koji su počinjeni u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, niko nije osuđen.

To je, kako navodi Savez Srba iz regiona, jedan od brojnih dokaza da je Sud BiH pristrasan i neobjektivan i da nema pravde za srpske žrtve.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima zakonsku i civilizacijsku obavezu da pokrene istragu i podigne optužncu protiv odgovornih za planski zločin nad Srbima na području opštine Konjic, stoji u saopštenju.