U saobraćaju su najugroženiji penzioneri i biciklisti

novisad.rs

Penzioneri kao i učenici četvrtih razreda novosadskih osnovnih škola, uskoro će proći edukaciju o bezbednosti u saobraćaju. Akcenat će se staviti na bezbednost pešaka i biciklista.

Gradska uprava za saobraćaj traži uskostručno profilisanu firmu ili organizaciju, koja će organizovati predavanja za starije od 65 godina i edukaciju za mališane. Predavanja će biti na temu bezbednosti pešaka i edukacija mališana koji voze bicikl.

Uprava svake godine organizuje edukacije o bezbednosti u saobraćaju za određene grupe. Ove godine pažnja će biti usmerena na penzionere, uzimajući u obzir podatak da je svaki četvrti poginuli u udesima, penzioner.

Edukacije će se odvijati u mesnim zajednicama i na ulicama Novog Sada. Promovisaće se upotreba kaciga i druge zaštitne opreme, kao i vidljivost na ulicama. Skrenuće se pažnja na uticaj koji lekovi mogu da imaju na sposobnost vožnje.

Edukacije će se održati tokom proleća u najmanje 10 mesnih zajednica i dva kluba penzionera, kao i na javnim mestima poput pijaca, šetališta, trgova, domova zdravlja i parkova.

Druga ciljna grupa za ovakve edukacije su đaci četvrtih razreda osnovnih škola

Prema podacima kojima raspolaže Gradska uprava za saobraćaj, deca i biciklisti su posebno ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju. Rizikuju da u nezgodama zadobiju i veoma teške povrede. Razlika između nastajanja lakših i težih povreda je mala, što znači da svaka nezgoda može da bude i kobna.

Prosečna starost povređenog deteta na biciklu je 10 godina. Podaci govore da su povređena deca biciklisti najčešće dečaci, te da je najčešće reč o obaranju bicikliste koji se uključuje sa sporednog puta, prelazi kolovoz i obrnuto.

Organizatori edukacija će deliti flajere i svetla u blizini pijaca, na raskrsnicama, oko tržnih centara i na drugim javnim mestima. Edukacija obuhvata predavanja o pravu prvenstva na raskrsnicama, uočljivosti bicikala, saobraćajnim znacima i slično. Ova aktivnost organizovaće se tokom proleća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here