U Novom Sadu održava se takmičenje ugostiteljskih škola

0
188
takmičenje ugostiteljskih škola
Do nedelje Novi Sad će biti domaćin srednjoškolcima iz raznih krajeva Srbije na republičkom takmičenju ugostiteljskih škola. Oko sto učenika imaće priliku da pokaže svoje umeće i znanje. Praviće najraznovrsnija jela, poslastice pa čak i raznovrsne koktele.

Učenici se danas takmiče, a već sutra ih čeka rad u nekim od najvećih restorana i hotela. To je jedan put kojim često idu budući kuvari i konobari kada napuste svoje školske klupe. Čini se da u našoj zemlji ponuda sve veća jer tercijarni sektor najviše postiže uspeha, mnogi od ovih uspešnih učenika u budućnosti vide sebe „preko“. Želeli bi da rade u ekskluzivnim restoranima drugih zemalja, prvenstveno zbog veće zarade.

„Pripremaću poteš od brokolija, teleće medaljone u sosu od pečuraka i princes krofne sa šlagom, a najviše volim teleće medaljone u sosu od pečuraka. Vidim više sebe preko granice jer mislim da ovde nije posao toliko razvijen koliko i tamo“, rekli su takmičari.

„Ceo život sam pored majke u kuhinji i sviđa mi se i volim tt. Jednostavno volim da budem kreativan u kuhinji. Može i ovde da se radi u lepim uslovima, mislim naravno da je bolje u inostranstvu“, kaže jedan od učenika koji se takmičio.

Prema rečima profesora, cilj je da se učenici pre svega druže, razmenjuju iskustva, ali i ponešto nauče, pa će samim tim i doći do najboljih rezultata.

Koordinatorka takmičenja, Jelena Pilipović kaže, „Ovde u ovoj prostoriji se konkretno sve radi. Imaju namirnice izvađene i pripremljene za njihov deo, naravno sve ona mehanička i termička obrada koja ih čeka. Tu smo mi profesori kao domaćini škole Svetozar Miletić iz Novog Sada, kao koordinatori“.

„Možete da vidite, recimo, pogotovo kod kuvara samostalni rad, koji je jako tražen smer, pogotovo sad u srednjim školama, kulinarski tehničar četvrti stepen. Možete da vidite inovacije vezano za kuhinju, priprema jela na drugačiji način. Zatim serviranje da nije nešto tradicionalno standardno školski već da deca mogu biti sama i kreativna“, dodao je Zoran Okulić, koordinator takmičenja.

Takmiči se ukupno 29 škola. Pobednik će biti proglašen u nedelju. Najuspešnijim takmičarima biće uručene diplome i nagrade. Takođe, dobiće mogućnost daljeg doškolovanja.

„Pobednik mora da ima ono, što bi naš narod rekao, onaj filing, prvo ljubav. Ovaj posao ne može bez ljubavi da se radi, i mnogi drugi ali ovaj posebno. Zašto, gastronomija je umetnost pripremanja hrane jer to ako ne volite to ne možete da radite“, rekao je član komisije, Milomir Simić.