Ovako se priprema prava starinska gibanica

0
271
cook

Gibanica kojoj nećete moći da odolite na prvi zalogaj. Toliko je hrskava da je drugačije nećete spremati.

Sastojci za 8 osoba:

  • 500 gr gotovih kora
  • 500 gr sitnog sira
  • 3-5 jaja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja kisele vode (ili obična voda sa dve kašičice praška za pecivo)
  • 1/2 šolja ulja
  • 1 kašičica soli
Priprema:

Zagrejte rernu na 200C i pripremite pleh sa hartijom za pečenje. Pripremite preliv: pomešajte jaja, jogurt, vodu, ulja i so u jednoličnu masu. Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.

Raširi se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treća i sve tako dok se kore i sir ne potroše. Znači, sve kore jedna preko druge.

Onda se uviju u rolat i podele sa malim zasecima na deset jednakih delova. Onda se oštrim nožem iseku parčići. Kako isečete parče, tako ga stavite u pleh, sa sirom stranom prema dole. Podgrejte sve parčiće jedan do drugoga u dva reda, ako je pleh dugačak. Ako je okrugli, onda ređajte naokolo i završavate u sredini.

Pažljivo prelijte rolate sa prelivom, tako da svaki rolat dobije istu količinu preliva, da bi posle bilo jednako sočno. Pecite oko 40 minuta ili dok gibanica dobro ne porumeni.