Top 3 najlepše destinacije u Crnoj Gori

0
195

Ide vam se u Crnu Goru na odmor, ali niste sigurni koje mesto vredi posetiti?

Crna Gora je bogata prirodnim lepotama.

Od kilometarskih plaža koje se prostiru u nedogled, preko magičnih kršnih planina, koje su istovremeno i pomalo zastrašujuće, pa sve do rezervata prirode koji čuvaju njene najlepše darove.

Nije ni čudo što je omiljena destinacija za odmor, ne samo Balkancima, već i mnogim Evrpoljanima!

Saznajte koja mesta su turisti u poslednjih nekoliko godina izglasali kao najlepša!

Budva – lepotica Jadrana

Budva se nalazi na centralnom delu crnogorskog primorja, zvanom „Budvanska rivijera“. Letovanje u Budvi omiljeno je ne samo balkanskim, već i mnogim drugim turistima zahvaljujući šarmu, bogatom noćnom životu i mešavini starog i novog, koja je karakteristična za mnoge primorske gradove Jadrana.

Budva je jedan od najpopularnijih turističkih gradova u Crnoj Gori, poznat po svojim slikovitim plažama, kristalno čistom moru i živahnoj atmosferi. Ovaj grad nudi nezaboravno iskustvo posetiocima koji žele da se opuste i uživaju u prirodnim lepotama, istoriji i kulturi Crne Gore.

Ima preko 20 plaža koje nude različite mogućnosti za kupanje i odmor. Najpopularnije plaže u Budvi su Mogren, Jaz, Slovenska, Bečići i Kamenovo, a sve su prepoznatljive po belom pesku i tirkiznom moru. Posetioci mogu da uživaju u kupanju, sunčanju i različitim vodenim sportovima, kao što su skijanje na vodi, vožnja kajaka i ronjenje.

Budva ima prelepi stari grad koji datira iz srednjeg veka i koji je takođe na UNESCO-voj listi svetske baštine. Ovaj grad je prepun istorijskih građevina i spomenika, uključujući Katedralu Svetog Ivana, Crkvu Svetog Trojstva i Knežev dvor. Stari grad Budve je takođe prepun restorana, kafića i suvenirnica, što ga čini idealnim mestom za opuštanje i istraživanje.

Budva je poznata po svojoj živahnoj noćnoj sceni, koja privlači posetioce iz celog sveta. Ovaj grad ima veliki izbor noćnih klubova, barova i kafića, koji nude različite vrste muzike i zabave za sve ukuse. Neki od najpopularnijih klubova u Budvi su Top Hill, Trocadero, Casper i Hacienda.

Budva je takođe domaćin mnogih kulturnih događaja tokom cele godine, uključujući pozorišne predstave, muzičke koncerte i modne revije. Najpoznatiji događaj u Budvi je Budva Grad Teatar, koji se održava tokom letnjih meseci i privlači poznate umetnike i pozorišne trupe iz celog sveta.

Foto: Pexels

Perast – Venecijanski šarm, ali u Crnoj Gori

Perast je malo primorsko mesto smešteno u Boki Kotorskoj u Crnoj Gori. Sa svojim impresivnim arhitektonskim nasleđem i predivnom prirodom, Perast je popularna turistička destinacija za posetioce iz celog sveta.

Grad je smešten na padinama brda i ima mrežu kamenih ulica i trgova koji se protežu do obale Bokokotorskog zaliva. Kao i mnogi gradovi u Boka kotorskoj, Perast ima bogatu istoriju i kulturno nasleđe. Ako uživate u letnjem odmoru na kom imate priliku da nešto posetite i naučite, a ne samo da se izležavate na suncu, ovo je prava destinacija za vas!

Grad je nastao u 14. veku, a tokom svog razvoja, postao je poznat po brojnim crkvama i palatama koje datiraju iz 17. i 18. veka.

Perast ima dva ostrva u zalivu, Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, koja su posebna atrakcija. Gospa od Škrpjela je umetničko delo sačinjeno od kamenja koje su ribari skupljali godinama i prevozili čamcima do mesta gde je sada ostrvo. Ostrvo Sveti Đorđe, s druge strane, ima značajnu istorijsku važnost, sa svojom utvrđenom crkvom koja datira iz 12. veka.

Perast je takođe poznat po svojim muzejima, kao što su Muzej grada Perasta i Muzej Perastkog arhipelaga. Oba muzeja prikazuju istoriju i kulturu ovog malog grada kroz artefakte, umetnička dela i dokumentaciju. Pored toga, Perast je domaćin i brojnim kulturnim i umetničkim događajima tokom cele godine.

Za one koji vole prirodu, Perast nudi prelepe pejzaže i aktivnosti na otvorenom poput planinarenja, plovidbe i ribolova. Zbog svoje pozicije, Perast je idealno polazište za istraživanje okolnih gradova i prirodnih lepota, kao što su Kotor, Budva, Lovćen i Skadarsko jezero.

Uz svoju raskošnu istoriju i prirodu, Perast je savršeno mesto za odmor i uživanje u autentičnom crnogorskom iskustvu. Sa svojim malim ulicama i šarmantnim kućama, grad odiše mirom i spokojem, nudeći posetiocima priliku da se opuste i povežu sa prirodom i kulturom Crne Gore.

Kotor – biser Bokakotorske

Kotor je jedan od najpopularnijih turističkih gradova u Crnoj Gori, smešten na obali Bokokotorskog zaliva. Ovaj grad nudi bogatu istoriju, prelepe pejzaže i mnoštvo kulturnih atrakcija koje privlače posetioce iz celog sveta.

Kotor je poznat po svom starom gradu, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine i predstavlja najbolje očuvani srednjovekovni grad na Mediteranu. Ovaj grad, okružen zidinama koje datiraju iz 9. veka, nudi neke od najlepših građevina i ulica u Crnoj Gori. Posetioci mogu da prošetaju uskim kaldrmama, istraže zidine i posete brojne crkve i palate koje datiraju iz perioda između 12. i 19. veka.

Jedna od glavnih atrakcija Kotoru je Katedrala Svetog Tripuna, koja je najveća crkva u gradu i jedna od najpoznatijih u Crnoj Gori. Katedrala datira iz 12. veka i predstavlja predivan primer romaničke arhitekture. Unutar katedrale nalaze se vredna umetnička dela, uključujući slike i skulpture.

Kotor je takođe poznat po svojim muzejima, uključujući Muzej grada Kotor, Muzej pomorstva i Muzej katunske kulture. Muzej grada Kotor prikazuje istoriju grada kroz eksponate, arhivsku dokumentaciju i umetnička dela, dok Muzej pomorstva predstavlja bogatu pomorsku tradiciju koja karakteriše ovaj deo Mediterana. Muzej katunske kulture prikazuje tradicionalni način života crnogorskih planinskih seljana.

Kotor je takođe poznat po svojim festivalima, uključujući KotorArt, koji se održava tokom leta i predstavlja međunarodni festival klasične muzike. Ovaj festival privlači poznate umetnike iz celog sveta, a muzički program se održava u različitim lokacijama u gradu, uključujući Katedralu Svetog Tripuna, pozorište i parkove.

U Crnoj Gori, posetioci mogu da uživaju u predivnoj prirodi, tradicionalnoj hrani, kulturnim događajima i gostoprimstvu ljudi. Bez obzira na vaše interesovanje, Crna Gora ima mnogo da ponudi i sigurno će ostaviti nezaboravan utisak na svakog posetioca.

Zato spakujte svoje kofere i rezervišite svoje letnje putovanje što pre!