Sve više dece puši „vejp“

0
628

Iz cigareta sve češće izlazi para, a sve ređe dim. Posebno među mladima su popularne različite vrste „cigareta“, tačnije zamena za cigarete. Osim broja dece koja ih koriste, zastrašuje i činjenica da ovi proizvodi do dece stižu gotovo bez ikakve kontrole.

Kako raste popularnost elektronskih cigareta, tako su i debate o upotrebi sve češće. Dok jedni smatraju da ovakve cigarete pomažu prilikom odvikavanja od duvana, drugi veruju da su one samo još jedan mamac kako bi nepušači razvili nikotinsku zavisnost.

Mišljenja građana o njima su različita – od toga da je para koja izlazi iz “modernih“ manje štetna od dima iz običnih cigareta, do toga da im smeta njen specifičan, neprijatan miris.

Zakon ne zabranjuje prodaju maloletnicima, jer to nisu duvanski proizvodi, Ipak, u većini škola su zabranjene.

“Zakon to nije predvideo kao zabranjeno, ali smo mi kao škola reagovali i prošle godine smo doneli ispravku i dopunu Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika i njih smo zabranili. Učenici koji to koriste u prostorijama škole, dvorišta, jednostavno podležu disciplinskoj odgovornosti”, kaže Milibor Saković, direktor Prve ekonomske gimnazije u Beogradu.

U Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji je čak sprovedena i ankata među 255 učenika četvrtih razreda. Na pitanje da li puše, 17 odsto je odgovorilo potvrdno, 24 odsto da je probalo, a 58 odsto da ne puši ni klasične ni elektronske cigarete.

“Apsolutno smo izjednačili i jedno i drugo, zabranjeno je pušenje i to se primenjuje na prostoru školskog dvorišta i škole, kako za učenike tako i za zaposlene. Apsolutno su korektni i dogovori se poštuju, jer sam zakon tretira duvan kao zabranjenost pušenja cigareta, ali smo izjednačili ovde i elektronske cigarete i ni one nisu dozvoljene”, rekla je Marija Miletić, direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije.

Iako se mnogi građani žale na upotrebu elektronskih cigareta u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, zakon ni to ne zabranjuje.

U Sekretarijatu za inspekciju nadzor i komunikaciju kažu da Komunalna milicija ne kontroliše koršćenje elektronskih cigareta u vozilima javnog prevoza, jer one, u skladu sa članom 2. Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, ne spadaju u duvanski proizvod.