Sve jači glas protiv rezolucije o Srebrenici; Vučić: Sutra za nas baš kao Vidovdan

0
175

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić kaže da glasanje neće biti onakvo kako ga zamišljaju tvorci rezolucije.

Do sednice Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude glasanje o predloženoj rezoluciji o Srebrenici ostalo je nešto više od 24 sata, a sve je više onih koji dižu glas protiv ovog skandaloznog dešavanja na Ist Riveru.

Srpska delegacija u Njujorku, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, pokušava da izbori što bolji ishod za Srbiju. Beograd, kako je više puta isticano, osuđuje zločin, ali genocida nije bilo, kao i da se na srpske žrtve niko ne osvrće.

Iako se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će Nemačka, zbog istorijskog bremena koje nosi na plećima, predstaviti nacrt spornog dokumenta, srpska delegacija dobila je informaciju da će predstavnik Berlina na Ist Riveru biti jedini koji će imati uvodnu reč i tražiti podršku rezoluciji.

Vučić poručio iz Njujorka: Borićemo se, naš narod će biti ponosan

Vesti su lošije nego što su bile prethodnih dana, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka, uoči sutrašnjeg glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

„Ogroman je pritisak na mnoge zemlje, a nisu svi junaci niti imaju takav interes, već ustuknu pred pretnjama iz Nemačke i drugog ešalona američke politike. Naše je da se borimo, dajemo sve od sebe“, rekao je on.

Gujon: Sutra je tužan dan za mir na Balkanu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poručio je danas da rezolucija o Srebrenici, namernim ignorisanjem srpskih žrtava, oživljava bol i podstiče tenzije između zajednica. Gujon je u autorskom tekstu za francuski list „Figaro“ naveo da će sutra, kada će se glasati za rezoluciju o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN, biti tužan dan za mir i pomirenje na Balkanu, jer Zapad i njegovi saveznici ponovo otvaraju rane prošlosti u Bosni i Hercegovini.

Vučić: Sutra je 23. maj, ali će za nas biti baš kao Vidovdan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka video-porukom uoči glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

„Sutra je 23. maj, nije Vidovdan, ali za nas biće baš kao Vidovdan. Sutra će se sve videti – videće se i ko su nam prijatelji i ko su lažni prijatelji i ko su oni koji nam nikada nisu bili prijatelji“, navodi Vučić u video-poruci.

„Naravno, biće mnogo licemerja, biće mnogo neistina, biće mnogo svega na šta smo odavno naučili – o kojima će oni koji sve čine protiv Srbije da nam objašnjavaju da u stvari sve to čine upravo zbog Srbije jer mnogo bolje nego mi razumeju naše interese u budućnosti“, ističe Vučić.