Škola za primer: Osnovna škola u Sremskoj Kamenici zabranila nošenje i upotrebu telefona

0
168
school

Učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice više neće moći da koriste mobilne telefone u toj ustanovi. Tim potezom, ta škola postala je jedna od prvih u našoj zemlji, koja je uvela takav tip zabrane. Odluku je donela uprava škole uz podršku đačkog parlamenta i saveta roditelja, a sve sa ciljem da se nastava odvija neometano, a pored toga i da se učenici više fokusiraju na učenje i druženje sa svojim vršnjacima.

Dunja Korica iz Sremske Kamenice učenica je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u kojoj je ove nedelje uvedena zabrana korišćenja mobilnih telefona. Ona smatra da je to ispravna odluka ali da će nekim učenicima biti teško da se priviknu na te promene.

„Većina njih gledala bi seriju, snimala bi nastavnike, snimala bi sebe dok je to sada potpuno isključeno i neće biti u mogućnosti da to rade. Svako gleda sa svoje strane, neko gleda benefite neko je sa druge strane prilično ugrožen tom odlukom. Ja, meni je to super! Više ćemo se družiti, biće nam zanimljivije i po meni je to jedan veliki benefit koji je donet u ovoj školi“, saopštila je Dunja Korica, potpredsednica đačkog parlamenta.

U proteklih nekoliko godina kod učenika te škole primećena je sve veća zavisnost od mobilnih telefona, što je prouzrokovalo slabu usredsređenost na predavanjima i sa telefonima je često bila narušavana privatnost kod ostalih đaka, kaže direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

„Tako da smo došli na ideju da skroz ukinemo mobilne telefone u školi za vreme odmora, za vreme časa. Podržali su nas roditelji, znači Savet roditelja je jednoglasno podržao tu odluku takođe Učenički parlament i juče je stupila na snagu ta odluka da deca ne smeju koristiti mobilne telefone“, rekao je Dejan Merdanović, direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

Ranija praksa te škole bila je da učenici svoje mobilne telefone odlažu u kutije pre početka nastave. Novim pravilnikom ustanovljene su i određene sankcije kojima je predviđeno da nakon prvog prestupa učenik dobije samo usmenu opomenu, a za svaki naredni sledi sve strožija kazna, kaže Merdanović i dodaje da mu je želja da i ostale škole slede njihov primer.

(rtv.rs/Nemanja Popadić)