Uređenje Vikend naselja na Paliću

0
184
river

Stanje i izgled Vikend naselja na Paliću već godinama predstavlja veliki problem na toj turističkoj destinaciji. Preduzeće „Park Palić“ je u protekla dva meseca intenziviralo aktivnosti vezane za uređenje samog naselja, a to pre svega podrazumeva evidentiranje vlasnika objekata koji se tamo nalaze.

Nakon detaljne analize trenutnog stanja u Vikend naselju na Paliću, utvrđeno je da se 195 objekata nalazi u vlasništvu pojedinaca ili određenih preduzeća. Od tih objekata je 28 potpuno zapušteno, ruinirano ili napušteno. Preduzeće „Park Palić“ je kontaktiralo većinu vlasnika, a cilj je da se, ako je to pravno moguće, objekti legalizuju i naravno obnove. Tamo gde spasa nema, uslediće rušenje objekata, ali je problem predstavljala činjenica da su neki od tih objekata, kao i parcele na kojima se nalaze, u vlasništvu države.

„Pokrenuli smo postupak i tražili smo saglasnost od Republičke direkcije za imovinu da mi rešavamo te ruševine. Imamo prostora za to. Dobili smo naime prošle godine od AP Vojvodine 36 miliona dinara, i taj iznos ćemo iskoristiti upravo za to, da uklonimo te ruševine. Ovih dana očekujemo dobijanje saglasnosti za početak radova i onda krećemo sa čišćenjem terena“, objašnjava Valerija Denč, direktorica preduzeća „Park Palić“.

Ovih dana Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ kreće se čišćenjem terena od rastinja, kako bi se omogućio pristup zapuštenim objektima. Paralelno sa tim poslom nastavlja se i izgradnja pešačke staze na Paliću. U toku je javna nabavka za izgradnju staze od Hotela „Prezident“ do Muškog štranda, a nakon toga sledi i povezivanje sa samim Vikend naseljem.

„Zahvalni smo Vladi AP Vojvodine, što su nam i tu dali podršku. Dobili smo od njih još 11 miliona, kako bi mogli da završimo pešačku stazu, od kraja Muškog štranda do samog Vikend naselja. Imaćemo dakle pešačku stazu od zapadne obale, do Vikend naselja. Naši gosti koji dolaze na Palić imaće na raspolaganju skoro 4 kilometara staze sa ove strane jezera, gde će moći da uživaju u pogledu na Palićko jezero“, dodaje Valerija Denč.

Svi radovi na obali jezera Palić imaju jedan cilj, a to je da taj prostor bude maksimalno uređen, i da pruži što veće uživanje gostima koji odluče da tu provedu svoj odmor.

(rtv.rs/Kristijan Takač)