Skandal u Jasenovcu: Ministru Milićeviću onemogućeno da položi cveće na spomenik

0
185

Kada je ministar Milićević pokušao da obavi jedan gest poštovanja prema žrtvama, došao je u sukob sa hrvatskim policajcem.

Danas je trebalo da se desi gest poštovanja prema žrtvama kada je ministar u Vladi Republike Srbije, Đorđe Milićević, planirao da položi cveće i zapali sveću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Međutim, to mu nije bilo dozvoljeno.

Kada je ministar Milićević pokušao da obavi ovaj gest poštovanja prema žrtvama, došao je u sukob sa hrvatskim policajcem. Policajac je odgovorio da je ova odluka došla „odozgo“ te je ministra uputio da se žali na policijskoj stanici u Novskoj. Ministar je zatim upitao šta to znači „odozgo“ i šta je tačno država Hrvatska zabranila, na šta nije dobio jasan odgovor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Đorđe Milićević (@djmilicevic)

Ovaj incident je izazvao veliko negodovanje i ogorčenje javnosti. Mnogi su osudili postupak hrvatskih vlasti, ističući da se radi o nedopustivom potezu koji vređa sećanje na žrtve ustaškog terora.

Hrvatski policajac je ministru Milićeviću naglasio da „postoji hijerarhija“, ostavljajući mnoge u šoku zbog njegove oštre reakcije i nedostatka empatije prema ministru i njegovoj nameri da odaje počast žrtvama.

Mahali ustaškim zastavama i pevali Tompsonove pesme ispred pravoslavne crkve u Zagrebu

Nakon ovog incidenta, srpski zvaničnici su osudili postupak hrvatskih vlasti ističući da se radi o nedopustivom potezu koji izaziva dodatne tenzije između dve zemlje.

Incident na spomeniku žrtvama ustaškog logora Jasenovac izazvao je veliku pažnju javnosti i postao predmet osude između političkih lidera. Ostaje da se vidi kako će ova situacija uticati na odnose između Srbije i Hrvatske u budućnosti.