Recept dana: Langoš – Mađarski specijalitet koji podseća na mekike, ali pruža više

0
1770
brašno

Kako stručnjaci za mađarsku kuhinju ističu, langoš zapravo ima nemačke korene, ali su ga Mađari usvojili i postao je popularan i u Vojvodini. Bitno je da originalni langoš ima neutralan ukus kako bi bio prikladan za slane i slatke varijante, stoga se soli dodaje minimalno. Iskusne domaćice iz Vojvodine otkrivaju da ključ uspeha leži u tome da se testo premesi tri puta i da uvek bude sveže.

Sastojci:

Testo:

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 dl mleka
  • 2,5 dl vode
  • 40 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1/2 l ulja
  • Prstohvat soli i malo šećera

Slani fil:

  • Kečap ili pavlaka sa pršutom i kačkavaljem (po želji)
  • Priprema:

    1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac i dodajte šećer, ostavite da nadođe.

    2. U prosejano brašno sipajte so, umućeno jaje, kvasac, mlako mleko i vodu. Mesite dok ne dobijete glatko testo.

    3. Ostavite da testo odstoji na toplom oko sat vremena, a potom ga premesite. Ovaj korak ponovite još dva puta kako biste postigli vazdušastiju strukturu testa.
    4. U dubljoj posudi zagrejte ulje dok se dobro ne ugreje.
    5. Rukama razvucite testo i pažljivo ga spustite u vrelo ulje. Kada dobije zlatno-smeđu boju, izvadite ga i stavite na papirni ubrus kako bi se ocedilo od viška ulja.
    6. Ponovite proces pečenja za ostatak testa.
    7. Filujte langoš po želji: za slani deo koristite kajmak, kečap ili pavlaku sa pršutom i kačkavaljem.