Otpočeta rekonstrukcija nekadašnje „Svilare“ na Podbari

Otpočeta rekonstrukcija nekadašnje
Oglas

Otpočeta je rekonstrukcija nekadašnje “Svilare”, starog objekta na uglu ulica Pavla Stamatovića i Đorđa Rajkovića.

Tim putem je zvanično otpočeto formiranje Kulturne stanice Svilara Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu, rekao je da je od velikoh značaja za grad što će ovo industrijsko nasleđe Novog Sada, smešteno u Almaškom kraju, postati kulturni kvart,. Biće namenjen različitim kulturnim sadržajima i aktivnostima.

– Privođenje takvoj nameni, jednog od najstarijih objekata industrijskog nasleđa, predstavlja dobru praksu i model po kojem se rukovode razvijene zemlje koje prepoznaju kulturu kao pokretača ukupnog razvoja zajednice. Ulažemo u kulturnu infrastrukturu, otvaramo novi prostor za kulturni aktivizam i doprinosimo decentralizaciji kulture, odnosno približavanju kulturnih programa građanima što predviđa i Strategija kulturnog razvoja Novog Sada. Nastojimo da se kulturom bavimo sistematski i na sveobuhvatan način, ali i vizionarski, jer cilj nam je da godinu ostvarenja prestižne evropske titule dočekamo na najbolji mogući način – izjavio je Rožić.

U oktobru 2017. godine revitalizacija novog kulturnog kvarta na Podbari najavljena je i od strane direktora Fondacije, Nemanje Milenkovića, povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja.

– Fondacija “Novi Sad 2021” stvara još jedno kulturno jezgro u kom se na istom prostoru školuju budući producenti, dizajneri svetla, zvuka i programskih sadržaja, gde pozorišni radnici realizuju umetničku produkciju kreirajući elemente scenskog dizajna, stvaraće se i šanse za nove umetnike i kulturne radnike, kao i produkti kulture namenjeni angažovanoj novosadskoj publici – naglasio je Milenković. U neposrednoj blizini Svilare nalaze se prostor za depo i radionice Srpskog narodnog pozorišta, kao i ogranak Akademije umetnosti, što sve zajedno sa renoviranom kulturnom stanicom, predstavlja ogroman potencijal.

Realizacija projekta Kulturnih stanica planira rekonstrukciju i izgradnju novih mesta koja će biti namenjena građanskom aktivizmu a iz oblasti su kulturnih i kreativnih industrija. Obnova ukupno tri kulturne stanice u 2017. i 2018. godini bila je planirana u Aplikacionom formularu Evropske prestonice kulture. Međutim, navedeni razlozi i obeležavanje jubileja 300 godina Almaškog kraja, inicirali su rad i na ovoj četvrtoj.

android aplikacija
Previous articleDžošua Parker ujedinio titule svetskog šampiona u teškoj kategoriji
Next articleDa li to EU uvodi carine na pojedine proizvode iz Srbije?