Da li to EU uvodi carine na pojedine proizvode iz Srbije?

EU uvodi carine
Oglas

Da li to EU uvodi carine na određene proizvode izvezene iz Srbije?

Evropska komisija želi da započne naplatu specifičnih carina na određene proizvode iz Srbije jer od prošle godine postoji problem sa izdavanjem dozvola za izvoz metalnog otpada.

Na udaru tih mera EU moglo bi se naći voće i povrće. Reč je o mogućoj kontrameri jer Srbija izvoznim dozvolama nanosi milionske štete kompanijama koje se bave metalnim otpadom.

Srbija krši sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju (SSP), saznaje Danas, na šta se najvišim instancama žalilo nekoliko zemalja članica.

Evropska komisija je početkom ove godine Srbiji, odnosno Ministarstvu za zaštitu životne sredine, uputila dopis u kom traži hitan sastanak na ovu temu. Međutim, kako piše Danas tog sastanka još nije bilo.

To je bio razlog da EK pokrene proceduru suspenzije autonomnih trgovinskih mera što podrazumeva uvođenje carina na pojedine proizvode, piše Danas pozivajući sa na to da je imao uvid u narečeni dokument EK.

Naplata carina mogla bi da se sprovede u roku od mesec dana jer će se odnositi na proizvode koji nisu deo SSP, piše Danas iznoseći tvrdnju da u Ministarstvu za zaštitu životne sredine od sredine februara nije dobio odgovore na pitanja povezana sa ovim problemom.

android aplikacija
Previous articleOtpočeta rekonstrukcija nekadašnje „Svilare“ na Podbari
Next articleAkcija suzbijanja ambrozije i polena