Otkud Sremska Mitrovica u najavi za NAJPOPULARNIJU IGRU NA SVETU?!

0
278

Zašto se Sremska Mitrovica nalazi u jednom od zvaničnih videa o Counter-Strike 2 igri. Objašnjenje je tu.

Na opštu radost gejmera širom sveta, kompanija Valve je zvanično najavila Counter-Strike 2 igru, koja nam stiže kao besplatna nadogradnja CS:GO naslova ovog leta. Najava je ispraćena sa tri videa koja objašnjavaju šta je novo, a budno oko domaćih igrača nije propustilo jedan interesantan detalj – Sremsku Mitrovicu.

U videu koji se bavi unapređenjima mapa koje će se naći u igri, u jednom kadru se može videti devet polja u kojima su imena gradova iz komšiluka, a gornje desno polje krije naziv grada Sremske Mitrovice, kao i oznaku Y-16. Pored najvećeg grada u Sremu, ostala polja popunjavaju gradovi Banja Luka, Brod, Travnik, Višegrad, Mostar, Dubrovnik, Pljevlja, kao i Sarajevo, čije polje je jedino šrafirano.

 Counter-Strike 2 Sarajevo Banja Luka Sremska Mitrovica IZVOR: YOUTUBE / VALVE

Dakle, otkud nazivi ovih gradova u zvaničnoj najavi? Da li ćemo ih videti u igri? Pre nego što se previše uzbudite, odgovor na drugo pitanje je ne, dok prvo krije veoma jednostavan odgovor.

Naime, dizajneri su za potrebe videa koristili mapu američke vojske iz četrdesetih godina, a detalji u pozadini su zapravo deo mape koja prikazuje jedan deo današnje Bosne i Hercegovine pod oznakom Y-25, na kojoj se može pronači i Sarajevo. Nazivi ostalih gradovi predstavljaju samo objašnjenje koje pokazuje kako se sektori spajaju u veću mapu.

 Sremska Mitrovica mapa američke vojske IZVOR: WASHINGTON, D.C. : ARMY MAP SERVICE, U.S. ARMY, 1949.

Primera radi, na slici iznad možete videti slična polja, gde se umesto Sarajeva nalazi Sremska Mitrovica u šrafiranom polju. Šema pored Broda, Višegrada i Sarajeva pokazuje nove sektore, severno i istočno od Sremske Mitrovice, koji obrazuju veću mapu.

 

Izvor: SmartLife