Na koje sve načine možete da napravite “zdravu kafu”?

0
383

Da li ste znali da je kafa druga najprodovanija roba na svetu, odmah posle nafte?

Ovaj čudotvorni napitak je nešto bez čega većina nas ne funkcioniše u jutarnjim časovima, te je i samo logično da je kafa jedno od najpopularnijih pića – ona pruža mnogo zdravstvenih benefita, a može se spremiti na gotovo bezbroj načina.

S tim u vezi, u narednim redovima ćemo vam pokazati na koje sve načine možete napraviti “zdravu kafu” kod kuće – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

#1 Kafa sa organskim kakaom – idealna za sve sladokusce

Foto: Pixabay

Ako ste pristalica slatkih delikatesa u tečnoj formi, uvereni smo da u vašoj kuhinji već uveliko koristite kakao.

Ova biljka pozitivno utiče na regulisanje pritiska, održava srce zdravim i vitalnim, ali i podiže nivo energije – zvuči poznato?

Tako je, to su isti zdravstveni benefiti koje vam jedna šoljica kafe može pružiti, pa zašto ne biste udvostručili pozitivan uticaj i spojili aromatične ukuse u jedan božanstven napitak.

Pre nego što to uradite, moramo vam naglasiti da je potrebno da se odlučite za organski kakao, a ne konvencionalni kakao prah, koji može doneti više štete nego koristi.

Kakao potpada pod kategoriju super hrane, jer sadrži spektar minerala, aminokisleina i fitonutrijenata koji se ne zadržavaju u konvencionalnim prahovima, usled činjenice da oni prolaze agresivan proces prerade.

Stoga je ključno da se odlučite za 100% prirodne proizvode, a organski kakao po povoljnoj ceni se može pronaći u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane.

Sada, kada to znate, možemo se pozabaviti i sjajnim receptom za pripremu kafe sa kakaom – potrebni sastojci su:

  • 2 kafene kašičice kafe po izboru
  • 1 kafena kašičica organskog kakaa
  • 100 ml mleka po izboru (sojino, bademovo, pirinčano, mleko od indijskog oraha, …)
  • Zaslađivač po izboru – naš predlog je kokosov šećer

Foto: Pixabay

Način pripreme:

U zavisnosti od izbora kafe ćete pripremiti i sam napitak.

  • Naime, ukoliko se odlučite za fino samlevenu kafu (poput one za domaću kafu), potrebno je da u džezvu nalijete 200 ml vode i ostavite da ona proključa. Kada voda dostigne nivo ključanja, skinite džezvu sa ringle i pažljivo ubacite 2 kašičice kafe, potom laganim pokretima promešajte i zakuvajte.

Domaću kafu nakon toga procedite posebnim papirnim filterima, tako da talog u potpunosti odstranite, i dodajte 1 kafenu kašičicu organskog kakaa i kašičicu kokosovog šećera. Mešajte dok se smesa ne sjedini i dodajte mleko po izboru.

  • Ako ste se odlučili za kafu za espreso, potrebno je da u visoku šolju ubacite 2 kafene kašičice ove smese, kao i malo vruće vode da biste napravili osnovu. U nju ćete onda dodati 1 kašičicu kakao praha, kao i kokosov šećer, te električnom mutilicom sve sjediniti.

Poslednji korak se odnosi na dodavanje mleka po izboru i na taj način ćete napraviti neodoljiv nes, sa čokoladnim finišom. Možete posuti cimet na penu, za dekoraciju.

#2 Kremasti frapućino – savršen izbor za popodnevnu kafu

Frapućino je zapravo vrsta ledene kafe – ovaj eliksir za bazu ima espreso koji je pomešan sa polomljenim ledom i sastojcima poput sirupa, šlaga i nesvakidašnjih začina.

Iako je u kafićima ova kafa zaslađena kristalima belog šećera, pokazaćemo vam kako da napravite zdravu verziju frapućina – potrebni sastojci su:

  • 2 kratka espresa ili 180 ml domaće kafe
  • 1 cela šolja mleka po izboru – naš savet je ovseno ili bademovo mleko
  • 1 mera proteinskog praha (ukus po izboru)
  • 1 zaleđena banana
  • Zaslađivač (kokosov šećer, stevija, med ili sirup od agave)
  • Kockice leda (količina po izboru)

Način pripreme:

U poveći blender uspite odabranu kafu, mleko, proteinski prah i 1 punu kafenu kašičicu zaslađivača po izboru. Zaleđenu bananu izlomite na delove (ili je iseckajte na komadiće veče pre nego što je zamrznete) kako bi se sastojci lakše spojili. Izblendirajte smesu dok ne dobijete željenu konzistenciju. U visoku čašu ubacite kockice leda i obložite unutrašnje ivice medom ili sirupom od agave.

Nakon toga, izručite smesu iz blendera i vaš napitak je spreman za konzumiranje!

#3 Dalgona kafa na zdrav način

Dalgona kafa je kremasto južnokorejsko piće koje je poslednjih godina osvojilo društvene mreže, a mi vam donosimo recept kako da ga samostalno napravite kod kuće.

Za ovaj hedonistički ugođaj su ti potrebni sledeći sastojci:

  • Instant kafa (po izboru)
  • Što hladnije mleko (po izboru), a da nije u potpunosti zaleđeno
  • Zaslađivač – kokosov šećer ili stevija
  • Kockice leda (količina po izboru)

Način pripreme:

U nešto veću posudu za mućenje sipajte vašu odabranu kafu (do 2 kafene kašičice), potom zaslađivač u istoj meri i 2 normalne kašike tople vode (koja nije previše vruća). Ove sastojke umutite mikserom dok ne dobijete gustu penu.

Potom, u visoku čašu, naspite mleko i nekoliko kockica leda, a onda preko mleka dodajte penu uz pomoć kašike – cilj je da je lagano prenesete kako se ona ne bi pokvarila.

Ova kafa se sjajno uklapa sa zdravim doručkom, poput ovsene kaše ili hleba sa avokado namazom.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili sve neophodne i relevantne informacije kako biste napravili savršen napitak od kafe – Želimo vam prijatno prvo ispijanje!

OznakeKafa