Šta se dešava u telu ako pojedete bananu sa tamnim mrljama

Pixabay
Oglas

Banane sadrže idealan spoj ugljenih hidrata i minerala (poput kalijuma i magnezijuma). Usprkos tome često završe u smeću – čim se pojave prve smeđe mrlje.

Prema jednom japanskom istraživanju to je velika greška koju ljudi često prave. Mrlje ne znače da su banane loše – naprotiv: zrele banane proizvode materije koje čak mogu sprečiti nastanak kancerogenih oboljenja, a postoji i još veliki broj razloga zašto je dobro jesti prezrele banane jer one na telo utiču vrlo pozitivno.

Sprečavaju pojavu gorušice

Zrele banane deluju poput laganog antacida. Neutrališu kiseline i opuštaju organe za varenje. Jedna banana nakon bogatog jela može sprečiti tegobe u području usta i grla kao što su gorušica i nadimanje.

Poboljšavaju rad creva

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže materije koje pokreću creva.

Poboljšavaju raspoloženje

Banane sa mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava raspoloženj i omogućava lako upadanjeu san. Osim toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za dobro funkcionisanje nervnog sistema.

Snižavaju krvni pritisak

Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom trebaju što je manje moguće unositi natrijum jer namirnice bogate ovim mineralom povećavaju vrednosti krvnog pritiska. Umesto toga trebaju jesti namirnice bogate kalijumom – poput prezrelih banana – kako bi se normalizovao pritisak.

Daju energiju

Banane su jako brzo zasite. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Telesna izdržljivost se pojačava dejstvom glikemijskih ugljenihidrata, mineralima i vitaminima iz banane. Kaliju dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane deluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.

Povećavaju nivo gvožđa

Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kiseonika u telu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i jako su dobre protiv anemije.

Uprkos svim brojnim koristima, nažalost, prezrelala banana nije preporučljiva za sve. Dijabetičari je nikako ne bi smeli konzumirati zbog visokog sadržaja voćnog šećera.

android aplikacija
Previous articleU Insbruku Srbin ubio suprugu Albanku
Next articleUhapšena medicinska sestra: Na popis vakcinisanih upisivala ljude koji su je potplatili