Moskva: Zapadne države zaoštravaju situaciju na KiM, pristup Beograda dozvoljava održanje mira

0
153

Predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko saopštila je danas da zapadne zemlje eskaliraju situaciju na Kosovu i Metohiji kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Srbiji, a da odgovoran pristup Beograda dozvoljava održavanje krhkog mira.

„Zapadne države metodično, korak po korak, zaoštravaju situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Beogradu, prinudile ga da se odrekne svojih temeljnih nacionalnih interesa, žrtvuje prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i drugim tradicionalnim partnerima“, navela je Matvijenko u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta Federacije Rusije.

Ona je dodala da su direktni krivci za „razulareno antisrpsko nasilje“ na KiM zapravo Vašington i Brisel.

„Oni su godinama prihvatali albanske ultranacionaliste, a danas, kada se proliva krv, samo se pretvaraju da su mirovnjaci“, navela je Matvijenko, poručivši da to razotkriva potpuni neuspeh Zapada na Balkanu.

Prema njenim rečima, Zapad, koji tvrdi da se zalaže za demokratske vrednosti i da je vlasnik recepta za prosperitet i razvoj, zapravo je zainteresovan da Balkan podredi svojoj volji i imperijalnim interesima.

„U međuvremenu, albanski radikali na Kosovu predvode put ka novom dramatičnom sukobu u regionu, dok ih Amerikanci, uz pomoć NATO-a i Evropske unije koja je slabe volje, u tome energično podstiču“, poručila je Matvijenko.

Navela je da koketiranje sa Prištinom dovodi do povećanja broja napada na Srbe, daljeg ugnjetavanja Srpske pravoslavne crkve na Kim i vraćanja prakse masovnog etničkog čišćenja.

„Samo razuman i odgovoran pristup zvaničnog Beograda i lično predsednika Aleksandra Vučića dozvoljava održavanje krhkog mira, uprkos grubim pritiscima i pretnjama spolja, pokušajima da se podstakne protestni pokret u samoj Srbiji u cilju destabilizacije zemlje pod lažnim parolama, stvaranja atmosfere neizvesnosti, uništavanja jedinstva društva i uvođenja u stanje haosa“, napisala je predsednica ruskog Saveta Federacije.

Dodala je da Moskva u potpunosti podržava rukovodstvo Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, kao i čvrstog pridržavanja međunarodno-pravnih osnova za rešenje kosovskog problema.

„U ovom teškom periodu pružamo rame našim kolegama u Narodnoj skupštini i spremni smo da pomognemo u teškim vremenima. Pozivamo parlamentarce na Balkanu i u Evropi, sve koji ispravno razumeju suštinu onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji, da odbrane pravdu i istinu i da se usprotive ugnjetavanju i agresiji“, zaključila je ona.