Međunarodna izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“ do 12. decembra u Beočinu

0
229

U holu Doma kulture u Beočinu proteklog vikenda otvorena je 17. Međunarodna izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“ koja će posetiocima biti dostupna do 12. decembra.

Za ovogodišnju izložbu fotografija „Pravoslavlje na internetu“ 438 fotografija poslalo je 98 autora iz osam zemalja pa su tako radovi stigli iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Rusije, Australije, Bugarske, Crne Gore i 36 mesta iz Srbije.

Spaso Mladenovski iz Jaše Tomića sa fotografijom Liturgija 1 dobitnik je prve nagrade za pojedinačnu fotografiju. Drugo mesto osvojio je Slobodan Čavić iz Šimanovaca a treće Margarita Tolmačeva iz Rusije. U konkurenciji za pojedinačnu fotografiju žiri je pohvalio radove Emilije Bastajić iz Kupinova, Nikoline Osmić iz Novog Sada i Maje Stošić iz Paraćina, navedeno je na zvaničnoj internet stranici Beočina.

Najbolju kolekciju fotografija na beočinskom konkursu imao je kandidat za majstora fotografije Aleksandar Jovanović iz Valjeva. Drugo mesto pripalo je Iliji Dimitrijeviću iz Užica a treće je osvojila Elizabeta Kulinska iz Sviloša. Pohvale za kolekciju zaslužili su: Jaroslaw Charkiewicz iz Poljske, Milena Milenković iz Paraćina i Jan Valo iz Novog Sada.

Žiri Foto saveza Srbije, koji su činili Hadži Miodrag Miladinović, Željko Đurić i Vojislav Luković, prihvatio je 143 fotografije od strane 88 autora.

Nagrada „Sava Dragojlović“- za najbolju fotografiju domaćeg autora koju proglašava žiri organizatora, pripala je Milinku Radosavljeviću iz Beograda.

Izložba se organizuje pod patronatom Foto saveza Srbije i uz pokroviteljstvo Opštine Beočin i brojnih donatora organizuje Društvo ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“.

Ova nevladina organizacija dobitnik je ovogodišnje Oktobarske nagrade za poseban doprinos afirmaciji opštine, najvećeg priznanja koje dodeljuje opština Beočin. O životnom putu Svetog ispovednika Varnave hvostanskog i beočinskog u čiju čast se i organizuje ova izložba, govorio je paroh pravoslavne crkve u Beočinu jerej Miloš Marijanac.