Linta: Grad Benkovac otetu srpsku zemlju prodaje drugim licima; Srbija da reaguje

0
218

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da u Hrvatskoj više od 25 godina traje proces otimanja srpskog zemljišta, i to pod licemjernom parolom “sređivanja zemljišnih knjiga”. Republika Hrvatska se od 1997. godine, nakon donošenja antisrpskog Zakona o vlasništvu, uknjižila kao vlasnik na preko 800.000 katastarskih čestica čiji su posjednici tj. katastarski vlasnici do 1995. godine bili prognani Srbi i namjerava da se uknjiži i na preostalih 700.000 katastarskih čestica čiji su posjednici tj. katastarski vlasnici također prognani Srbi. Nakon što se država Hrvatska uknjižila kao vlasnik otete srpske zemlje opštinske i gradske vlasti su dobile nalog da je prodaju drugim licima.

Linta ističe da je Grad Benkovac javno objavio prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske za područje grada Benkovca koji su Srbi uživali i koristili dugi niz godina prije rata. Potpuno je jasno da grad Benkovac na ovaj način oteto poljoprivredno zemljište Srbima namjerava da proda drugim licima i na taj način cementira etničkog čišćenje srpskog naroda. Navedeno poljoprivredno zemljište se u zemljišnim knjigama vodilo kao opštenarodna imovina ali su katastarski vlasnici bili Srbi.

Eparhija dalmatinska je informisala javnost da objava Programa završava u srijedu 1. marta 2023. godine, do kada je moguće i uložiti prigovor na izloženi Program na propisanom formularu. Svi Srbi mogu dobiti sve potrebne informacije o predloženom Programu i svu pomoć u ulaganju prigovora od pravnika Srpskog narodnog vijeća, 27. i 28. februara (ponedeljak i utorak) i 1. marta (sreda) od 9-16 časova u prostorijama Crkvene opštine u Benkovcu, u crkvenoj sali na adresi: Kralja Dmitra Zvonimira 42b, 23420 Benkovac.

Linta navodi da se Srbi lažno optužuju da su krivi za svoje sadašnje stanje jer nisu sredili vlasničke papire. Međutim, ni u samom Zagrebu u proteklih više decenija nije provedena uknjižba vlasništva. Postoje mnogi slučajevi da su fizička lica otkupila stanove u Zagrebu, a posjeduju samo kupoprodajne ugovore jer je u zemljišnim knjigama na mjestu njihove zgrade ucrtana livada. Kakve bi reakcije bile kada bi se na stanove tih ljudi uknjižila država kao vlasnik? Apsolutno je jasno da bi izbio javni skandal.

Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi pismo zvaničnom Zagrebu i da traži da se zaustavi prodaja nepravedno otete zemlje prognanim Srbima sa područja grada Benkovaca i drugim građanima koje su rodom i porijeklom iz tog kraja.

 

(SSR)