Likvidiran neonacistički vođa kod Avdejevke

0
238

Vođa francuskih neonacista Cezar Ožar, koji se borio na strani ukrajinske vojske, likvidiran je u blizini Avdejevke, preneo je TASS, pozivajući se na više neimenovanih izvora.

Dodaje se i „da postoje potvrđeni dokazi o njegovim vezama sa francuskim tajnim službama”.

Kako se navodi, neonacista i jedan od vođa fašističke grupe „Pariz Zouaves”, kao i francuski fudbalski ultrasi bliski krajnje desničarskoj grupi „Union defens”, stigli su u Ukrajinu pre godinu dana kako bi se „borili protiv Rusa”.

Ožar je potpisao ugovor sa 3. zasebnom jurišnom brigadom Oružanih snaga Ukrajine, stvorenom na bazi veterana Nacionalnog bataljona „Azov”.

U februaru, brigada je prebačena u Avdejevku da zaustavi rusku vojsku, a Francuz je ostao u rejonu fabrike Koksa.

Ranije je načelnik Glavne operativne uprave, prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj, izjavio da vojno osoblje NATO-a, prerušeno u plaćenike, upravlja sistemima PVO, višecevnim raketnim bacačima i taktičkim raketnim sistemima u Ukrajini.

Savetnik predsednika lidera Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski rekao je da su tokom operacija čišćenja u Avdejevki pronađena tela vojnika sa američkim i poljskim obeležjima.

Poslanik Državne dume Viktor Vodolački napomenuo je da su ruske snage pronašle tela stranih plaćenika u oslobođenoj Avdejevki, koji su identifikovani kao vojno osoblje zemalja NATO – Poljske, Nemačke, Francuske i drugih.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su Oružane snage Rusije izvele udar visoke preciznosti na mesto privremenog razmeštanja stranih militanata u Harkovu, uglavnom francuskih plaćenika.

U napadu je poginulo 60 militanata, a više od 20 je ranjeno, prenosi RT Balkan.