Letovanje sa decom – na šta treba obratiti pažnju?

0
191

Spremate se da po prvi put odete sa decom na more?

Ovo iskustvo biće uzbudljivo i nezaboravno!

Ipak, da biste bili sigurni da će sve da protekne kako treba, morate se dobro pripremiti i planirati unapred. U ovom članku ćemo pokriti pet najvažnijih stvari koje treba imati na umu kada planirate odmor na moru sa decom.

Odabir odgovarajućeg smeštaja je veoma važan

Prva stvar koju treba uzeti u obzir kada planirate letnji odmor na moru sa decom je hotel. Kada putujete sa decom, važno je da izaberete hotel koji je prilagođen deci i nudi aktivnosti koje će ih zabaviti.

Ovo može uključivati igraonicu, plitki bazen za decu ili park. Sada kada više ne putujete sami, već sa decom, morate im obezbediti komfor kakav možda u mladosti niste smatrali potrebnim.

Na primer, usluga kakvu pružaju hoteli sa 5 zvezdica u Crnoj Gori uz sijaset aktivnosti za porodice sa decom svih uzrasta je odličan izbor.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru hotela je njegova lokacija. Želite da budete sigurni da je hotel blizu plaže, kao i da ima lak pristup restoranima, prodavnicama i drugim atrakcijama. Ovo će vam olakšati kretanje i uživanje na plaži.

Pakovanje – ključna je dobra priprema

Kada je u pitanju pakovanje za odmor na moru sa decom, važno je da se dobro pripremite. Postoji nekoliko stvari koje morate poneti ako imate decu…

 • Krema za sunčanje – Obavezno ponesite kremu za sunčanje sa visokim SPF da biste zaštitili svoju decu od štetnih UV zraka i obezbedite im zdrav boravak na suncu.
 • Kupaći kostimi – Uverite se da vaša deca imaju kupaće kostime koji im dobro pristaju, udobni su i dovoljno pokrivaju.
 • Peškiri za plažu – Ponesite dodatne peškire za decu kako bi se mogla osušiti nakon kupanja.
 • Komplet prve pomoći – Obavezno ponesite mali komplet prve pomoći u slučaju posekotina, ogrebotina ili ujeda insekata.
 • Užine – Spakujte praktične i zdrave grickalice za decu da jedu tokom dana.
 • Boce za vodu – Uverite se da vaša deca imaju flašu za vodu koju mogu da dopune tokom dana.

Izbor vrste transporta – kako najlakše putovati sa decom?

Kada je u pitanju dolazak do mora, postoje dve glavne opcije, najpogodnije za put s decom: automobilom ili avionom. Duži put autobusom i vozom bi trebalo izbeći ukoliko je dete veoma malo.

Ukoliko živite blizu mora, vožnja je odlična opcija jer je uglavnom jeftinija i omogućava vam da ponesete više svoje opreme. Međutim, ako živite daleko, letenje može biti zgodnija opcija.

Kada putujete automobilom, obavezno ponesite auto sedište za decu i instalirajte GPS koji će vam pomoći u navigaciji. Takođe, obavezno planirajte svoju rutu unapred kako biste izbegli gužve u saobraćaju i stigli na odredište na vreme.

Kada putujete avionom, važno je da stignete na aerodrom dosta ranije. Takođe ćete želeti da ponesete kolica za decu, kao i grickalice i zabavu za let.

Igre za igranje tokom putovanja

Putovanje sa decom može biti veoma zabavno, ali može biti i izazovno. Da biste zabavljali decu tokom putovanja, ponesite igre i igračke sa kojima mogu da se zabave. To mogu biti:

 • Bojanke i bojice – Ponesite bojanku i set bojica da ih deca boje u avionu ili kolima.
 • Ručne igre – Ponesite ručnu igricu poput karata ili slagalice za svako dete da se igra tokom putovanja.
 • Časopisi – Ponesite časopise ili knjige za decu da ih čitaju u avionu ili kolima.

Foto: Pexels

Šta raditi na odmoru osim plivanja?

Deci sunčanje i izležavanje može dosaditi, te je bitno imati u rukavu još neki vid zabave tokom letovanja.

 • Istraživanje plaže – Vodite decu u avanturu istraživanja plaže i neka traže zanimljive školjke i stvorenja u pesku i vodi.
 • Vodeni sportovi – Upoznajte decu sa različitim vodenim sportovima kao što su kajak, veslanje ili boogie-bording.
 • Posetite lokalne atrakcije – Potražite obližnje atrakcije u kojima će deca uživati, kao što su zabavni park, akvarijum ili zoološki vrt.
 • Krenite u obilazak brodom – Razmislite o obilasku čamcem da biste videli okolna područja i stekli drugačiju perspektivu plaže.
 • Igrajte igre – Odbojka na pesku i frizbi su dobra zabava za celu porodicu.

Sigurnost tokom celog putovanja

Kada putujete na more sa decom, bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu.

Uverite se da deca nose prsluke za spasavanje kada se bave aktivnostima na vodi i uvek pazite na njih kada su blizu vode. Pored toga, uvek budite svesni jačine talasa i obratite pažnju na zastavice i znakove upozorenja.

Takođe je važno zaštititi decu od sunca. Uverite se da nose šešire, naočare za sunce i ponovo nanose kremu za sunčanje tokom dana. Takođe je dobra ideja zakazati pauze od sunca i pronaći senku kada je to moguće.

Zaključak

Planiranje letnjeg odmora sa decom uz malo planiranja može biti uzbudljivo i nezaboravno iskustvo za decu i roditelje.

Imajući na umu naše savete, možete se postarati da sve teče glatko i da se cela porodica odlično provede. Dakle, izaberite hotel pogodan za decu, spakujte sve što vam je potrebno, izaberite pravi način prevoza, ponesite igre i igračke kako biste zabavljali decu i učinite bezbednost glavnim prioritetom.