Lavrov: OEBS je uništena agresijom na Jugoslaviju i otimanjem Kosova

0
134

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da se Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nalazi na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te organizacije.
On je to rekao na samitu OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji, prenosi Rojters.

Lavrov je dodao da su perspektive organizacije nejasne i podsetio da je organizacija uništena još 1999. godine, prenosi Sputnjik.

„Činilo se da je završetak bipolarne konfrontacije lišilo smisla postojanje atlantske Alijanse. Države NATO i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS-a. NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma“, istakao je Lavrov.

Lavrov jedino pozdravio ministra spoljnih poslova San Marina

Ministri spoljnih poslova pojedinih zemalja učesnica današnjeg 30. samita OEBS-a u Skoplju, bojkotovali su obraćanje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Oni su ustali i napustili konferencijsku salu odmah nakon što je predsedavajući OEBS-a, domaćin samita, šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, najavio obraćanje Lavrova.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak, koji je snimio ruski diplomata prisutan u sali, na kojem se vidi da Lavrov na putu do svog mesta nije nikoga pozdravio niti mu je neko od kolega prišao.

Lavrov je, kako se vidi na snimku, jedino pozdravio ministra spoljnih poslova San Marina Luku Bekarija, koji prema protokolu sedi sa desne strane od delegacije Ruske Federacije.

Mesto sa leve strane predviđeno za delegaciju Rumunije je u trenutku dolaska Lavrova bilo prazno.

On je podsetio da će kroz nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt navršiti 50 godina.

„S tim u vezi, sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne“, rekao je ruski ministar. On se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad u neverovatnoj količini uveo Rusiji.

„U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, Sjedinjene Države i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu“, rekao je on.

Dodao je da se stiče utisak da je EU napustila prvobitne ciljeve svojih kreatora o poboljšanju blagostanja zemalja članica i pretvorila se, u velikoj meri naporima briselske birokratije, u agresivan geopolitički projekat.

Zapad vodi hibridni rat protiv Rusije

Ruski ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas na samitu OEBS-a u Skoplju da Zapad vodi hibridni rat protiv Rusije, dodavši da je Evropska unija postala agresivni politički projekat.

On je dodao da će Moldavija biti sledeća žrtva hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije, prenosi RIA.
Prema njegovim rečima, sankcije koje su uvele SAD i evropske zemlje protiv Moskve, stavile su tačku na saradnju Istoka i Zapada.

U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, SAD i njeni evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na praktičnu saradnju između Istoka i Zapada, poručio je šef ruske diplomatije.

Lavrov: OEBS-u potreban ravnopravan dijalog članica za izlazak iz krize

Lavrov je izjavio da OEBS treba da obnovi ravnopravan dijalog između svojih članica kako bi izašla iz krize, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je to rekao prilikom sastanka održanog na marginama samita OEBS-a sa predsedavajućim ovom organizacijom i ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem i ministrom spoljnih poslova Malte Janom Borgom, čija zemlja bi trebalo da 2024. godine preuzme predsedavanje OEBS-u.

Kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva, tokom sastanka je razgovarano o stanju u OEBS-u.

„Ruska strana istakla je da je za izlazak organizacije iz trenutne duboke krize i za povratak normalnim aktivnostima neophodno da se nastavi sa uzajamnim poštovanjem i ravnopravnim dijalogom među državama učesnicama, da se poštuje osnovno pravilo konsenzusa i da pomno prate proceduralna pravila“, dodaje se u saopštenju, a prenosi TASS.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, koje je saopštilo da je sastanak sadašnjeg i budućeg predsedavajućeg OEBS-u i šefa ruske diplomatije sazvan kako bi se obezbedilo dalje funkcionisanje institucija ove međunarodne organizacije, u kontekstu specifičnih okolnosti u kojima se OEBS nalazi, dodaje Plus info.

Blinken i Borelj napustili Skoplje pre dolaska Lavrova

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u sredu veče u Skoplju, pred današnji sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je posle neformalne večere, napustio glavni grad Severne Makedonije, pre dolaska ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje pre nego što je stigao Lavrov.

Ranije se najavljivala mogućnost da se Lavrov i Blinken susretnu u Skoplju, ali je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao u sredu da se taj susret ne očekuje.

Blinken se u Severnoj Makedoniji susreo i sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Lavrov je, nakon odlaska Blinkena, sleteo u Skoplje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko vazdušnog prostora Grčke došao u Severnu Makedoniju.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati, preneo je TASS.

Ruska novinska agencija navela je da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za avion Lavrova ukoliko se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešce na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU“, saopšteno je je bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU.

„Verovatno se zvanična Sofija plaši Zaharove čak i kada samo leti iznad Bugarske“, rekao je neimenovani diplomatski izvor dopisniku TASS.

U ruskoj delegaciji je oko 80 ljudi.

Rusija: Lavrov dobio provocirajuću poruku, reagovala Zaharova

Ambasada Ruske Federacije u Skoplju saopštila je danas na svom Fejsbuk profilu da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dobio poruku da je njegovo mesto na samitu OEBS-a, koji je danas počeo u makedonskom glavnom gradu, rezervisano za NATO.

Reagovala je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekavši da na stolovima u sali postoji jasna manifestacija onoga o čemu je Lavrov govorio.

Na stolovima u sali za sastanke Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a postoji jasna manifestacija onoga o čemu je Sergej Lavrov govorio u svom obraćanju: ‘Pod pritiskom Sjedinjenih Država, logika OEBS-a se zamenjuje agresivnom ideologijom NATO-a’, stoji u reagovanju Zaharove.