Ivana Vuleta pobedom u Judžinu do šampionske titule u Dijamantskoj ligi

0
340
Ivana Vuleta Španović

Srpska atletičarka Ivana Vuleta pobednica je finala Dijamantske lige u Judžinu u skoku u dalj, pošto je skokom 6,85 metara u poslednjoj seriji stigla do pobede i titule šampiona prestižnog takmičenja.

Vuleta je stigla do prvog mesta ispred Ese Brume iz Nigerije. Obe su skočile po 6,85, a u tim slučajevima se gleda drugi najbolji skok takmičarke.

Tu je bila bolja Srpkinja jer joj je drugi najbolji skok bio 6,77, a Nigerijki 6,69. Treća je bila Amerikanka Kvaniša Burks sa 6,77.

Pobedom na finalu Dijamantske lige Vuleta je na najbolji mogući način krunisala fantastičnu sezonu u kojoj je pre samo tri nedelje postala svetska šampionka u Budimpešti.

Vuleta: To je ludo

Ivana Vuleta prokomentarisala je novi uspeh koji je ostvarila ovog leta, nezaboravnog u njenoj bogatoj karijeri.

„Osećam se neverovatno. Srećna sam što sam mogla da dođem ovde, pre svega, zbog svog bola i stvari sa kojima se mučim zbog povrede Ahilove tokom cele sezone. Stvarno sam želela da završim sezonu na način na koji sam planirala, pa sam jako srećna zbog mog trofeja. Petog, to je ludo“, rekla jeVuleta.

Vuleta je prvu Dijamantsku ligu osvojila je 2016. godine, zatim i 2017. da bi od 2021. do sada uspostavila pravu dominaciju sa još tri titule. Nijedna druga takmičarka u ovoj disciplini nema više od dva pehara.

Tako je zaokružila spektakularnu 2023. u kojoj je ostvarila:

*19. pobedu u Dijamantskoj ligi
*peti „dijamant“
*prva na svetskoj rang-listi
*vodeći rezultat u svetu
*svetski šampion

A ima 33 godine. Sledeći je Pariz.

Mondo Duplantis popravio sopstveni svetski rekord u skoku s motkom – 6,23

Švedski atletičar Armand Duplantis postavio je novi svetski rekord u disciplini skok s motkom pošto je pobedio na završnom turniru Dijamantske lige skokom od 6 metara i 23 centimetara.

Šveđanin je pre tri nedelje osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, a u američkom gradu Judžinu je sedmi put u karijeri postavio najbolji rezultat na svetu.

Prethodni najbolji rezultat na otvorenom Duplantis je postavio prošlog leta na Svetskom prvenstvu upravo u Judžinu – 6,21, dok je centimetar više skočio u zatvorenom.

Na Završnom mitingu Dijamantske lige oboren je još jedan svetski rekord – Etopljanka Gudaf Cegaj pretrčala je 5.000 metara za 14:00.21. Do večerašnje trke rekord je držala Kenijka Fejt Kipjegon vremenom 14:05,20 minuta