I Mađari se pridružuju: „Zbog Ukrajinaca smo na ivici bankrota“

0
353

Mađarski prevoznici pridružuju se protestu poljskih i slovačkih kamiondžija.

Mađarski prevoznici najavili su da će u ponedeljak započeti protest na graničnom prelazu Zahonj sa Ukrajinom, protiv proširenja izuzeća EU za ukrajinske kamiondžije kojim je omogućen tranzit u zemljama EU bez dodatne dozvole, rekao je sekretar udruženja prevoznika MKFE, Tivadar Arvai.

Kao rezultat produženja dozvola do juna 2024. godine pod izgovorom humanitarnih isporuka, broj ukrajinskih prevoznika na mađarskim putevima porastao je za 30 odsto, dok je broj lokalnih vozača kamiona opao za četiri odsto, rekao je Arvai danas za MTI.

„Zbog ukrajinskih autoprevoznika, nekoliko stotina mađarskih preduzetnika, nalazi se na ivici bankrota“, dodao je Arvai.

Zakoni EU ne primenjuju se na prevoznike iz Ukrajine, koja nije članica bloka, a koji svoje usluge nude mnogo jeftinije i „uništavaju prevoznike logističkih sektora država članica“, rekao je Arvej, dodajući da će se mađarsko udruženje prevoznika pridružiti demonstracijama svojih poljskih i slovačkih kolega.

Kijev je u četvrtak najavio da namerava da zaobiđe blokadu granica poljskih vozača kamiona dovoženjem kamiona voznim platformama.

Blokada granice dovela je do porasta cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Poljske kamiondžije protestuju od 6. novembra, sa zahtevom da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinske kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim.

Početkom decembra, premijer Poljske Mateuš Moravjecki pozvao je Evropsku uniju da obnovi sistem, ukinut posle izbijanja rata u Ukrajini, po kojem su ukrajinskim kamiondžijama potrebne dozvole za ulazak u Uniju.

Istog dana je na kontrolnom punktu Uhriniv-Dolobičuv na ukrajinsko-poljskoj granici počelo carinjenje praznih teških kamiona koji napuštaju Ukrajinu.

Sličan štrajk autoprevoznika započet je 1. decembra i u Slovačkoj, jer nezadovoljni vozači kamiona traže da se zabrani ulazak u EU ukrajinskim kamiondžijama bez ulazne dozvole jer, kako se navodi, oni podrivaju tarifni sistem i obaraju cene kamionskog prevoza.