Grad u Vojvodini na listi najlepših na svetu – Evo i kako!

Kikinda.org.rs
Oglas

Nekada Velika Kikinda, a danas samo Kikinda je grad u Vojvodini, koji se smatra centrom Severnobanatskog okruga. Centar Velikokindskog distrikta grad postaje 1774. godine, odlukom carice Marije Terezije. Upravo taj događaj se smatra izuzetno značajnim za razvoj grada, budući da u tom periodu Kikinda beleži ubrzani razvoj.


Na 22. mestu od 50 najlepših ulica na svetu našla se i jedna iz Srbije. U pitanju je Ulica generala Drapšina u Kikindi.
U izboru na sajtu „Arhitektura i dizajn“ učestvovalo je nekoliko miliona ljudi. Kao glavni razlog navodi se lep drvored od 389 stabala starih preko 50 godina.

Danas je grad poznat kao zimsko stanište sova utina, odnosno malih ušara, a može se pohvaliti i jedinstvenim manifestacijama, poput Dana ludaje i Mamut festa.

U Kikindi se nalazi i jedini sačuvani mlin na konjski pogon. Čuvena kikindska suvača izgrađena je na samom kraju 19. veka.

Zanimljivosti o Kikindi

Ne tako davne 1996. godine na kopu kompanije „Toza Marković“ u Kikindi otkriven je skelet ženke mamuta. Kasnijim istraživanjima je ustanovljeno da je skelet star 500.000 godina. Danas su ostaci ženke mamuta u zbirci Narodnog muzeja grada.

U želji da mališane upozna sa tako značajnim otkrićem, u ovom gradu se iz godine u godinu organizuje manifestacija „Mamut fest“, koja najmlađima pruža mogućnost da uzmu učešće u brojnim zanimljivim radionicama.

Foto: Kikinda.org.rs

U slavu bundeve ili tikve u Kikindi se organizuje još jedna, vrlo zanimljiva manifestacija, poznata kao Dani ludaje, kako se bundeva naziva u ovom gradu i ponekim banatskim selima. Trodnevna manifestacija iz godine u godinu, počev od 1986. godine okuplja veliki broj i učesnika i posetilaca. Centralni dan ove manifestacije rezervisan je za takmičenje u pripremi jela od bundeve.

Počev od 2012. godine se u Kikindi organizuje i manifestacija „Novembar – mesec sova“. Prestonica sova, kako još ovaj grad nazivaju, vezuje se za činjenicu da je na tlu cele Evrope upravo u Kikindi zabeležen najveći broj sova utina u toku zime.

Pored svih pomenutih manifestacija, Kikinda je još od 1982. godine domaćin Internacionalnog simpozijuma skulpture velikog formata u terakoti, znanog i kao TERRA. Radovi vajara koji učestvuju na ovom simpozijumu se do narednog simpozijuma mogu videti u galeriji „Terra“.

Foto: Kikinda.org.rs

U Kikindi se nalazi i zvanično jedna od najlepših ulica na svetu. U pitanju je oko dva kilometara duga Ulica generala Drapšina, koju je najpre zbog bogatog drvoreda sajt „Arhitektura i dizajn“ uvrstio među najlepše na celom svetu.

Foto: Kikinda-turizam.rs

android aplikacija
Previous articlePredstavljen predlog Programa za suzbijanje sive ekonomije do 2025
Next articlePrvi pacijenti izlečeni od raka CAR-T terapijom