„Forbs“: „leopardi” su nokautirani u borbama sa Rusima

0
181

Ukrajinska vojska ne može efikasno da koristi tenkove koje je isporučio Zapad, uključujući nemački „leopard 2“, a u Oružanim snagama Ukrajine ostalo je vrlo malo ispravnih vozila – tvrdi list „Forbs“.

Zapadni tenkovi, na koje se Kijev oslanjao, pokazali su se praktično beskorisnim na bojnom polju. Ne samo da su ruske trupe „nokautirale“ veliki broj tenkova „leopard 2“ na samom početku ukrajinske kontraofanzive, već nema ni rezervnih delova za popravku preostalih.

U trenutnoj situaciji, Oružane snage Ukrajine ne mogu efikasno da koriste zapadne tenkove, jer je većina u remontu.

Ukrajinci imaju ozbiljne probleme da poprave oštećene tenkove i da ih vrate u upotrebu.

Teško je bilo pronaći rezervne delove za „leopard 2“, navodi „Forbs“. U novembru prišle godine američki časopis predvideo je da će Ukrajina izgubiti sve zapadne tenkove zbog „nepravilne operacije“.

Ispostavilo se da ovi tenkovi ne mogu ni da priđu pozicijama Oružanih snaga Rusije niti da se koriste u malim grupama bez pešadije, jer to dovodi do gubitaka. TV Front ocenjuje da su nemački tenkovi dobri za parade i vežbe, ali ne i za borbu. Zbog svoje složenosti, podložni su stalnim kvarovima, a posebno elektronike. Osim tiga, vrlo teško ih je popraviti.