Evo kako će Ministarstvo rešiti zagađenje vazduha u Srbiji

0
361
zagađenje

Uskoro će početi sadnja drveća širom zemlje, a država nastavlja subvenciju zamene kotlova, kao i kupovinu eko-vozila, kaže Irena Vujović

Jedna od najboljih mera protiv zagađenja vazduha jeste pošumnjavanje i zato će u Srbiji uskoro početi sezona masovne sadnje drveća širom zemlje. Država će nastaviti da subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, kao i kupovinu eko-vozila, kako bi se smanjilo aerozagađenje, kaže za Kurir ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Beograd je prethodnih dana bio među najzagađenijim gradovima sveta, ali je dinamika promene koncentracije zagađujućih materija u atmosferi intenzivna i menja se iz sata u sat, pa su oscilacije u kvalitetu vazduha moguće, ocenjuju stručnjaci.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine ocenjuju za Kurir da je situacija u gradovima bolja i da ide ka oporavku jer je najavljena povoljna meteorološka situacija.

– Za nas u Ministarstvu zaštite životne sredine bolji kvalitet vazduha je jedan je od najvažnijih ciljeva. Svi smo proteklih dana bili svedoci povećanog zagađenja u više gradova u Srbiji, uključujući i pogoršan kvalitet vazduha u Beogradu. Najveći procenat zagađenja dolazi iz javnih ustanova i domaćinstava sa individualnim ložištima i toplanama manje toplotne snage.

Jedan od razloga je, takođe, i geografska pozicija gradova i drugih naselja koja se nalaze u kotlinama, kao i nepovoljni meteorološki uslovi. Ključno je da što više domaćinstava i javnih ustanova pređe na ekološki prihvatljivije načine grejanja – kaže Vujovićeva i podseća da su u više od 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji zamenjene kotlarnice i da će se efekti toga videti tokom predstojeće sezone.

Ona navodi i da je poslednjih dana zagađenje vazduha zabeleženo i u Pančevu, Beočinu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru i Pirotu.

– Nastavićemo da subvencionišemo zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima. Menjali smo i kotlarnice u školama, vrtićima, sportskim halama, domovima zdravlja u više gradova i opština.

 

Brojne zdravstvene tegobe

Dr Vesna Slepčević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je za RTS da nečist vazduh izaziva brojne zdravstvene tegobe i da zaštitne maske pružaju određeni stepen zaštite.

– Peckanje, suzenje očiju, kijanje, kašalj su odbrambene reakcije organizma na zagađujuće materije u vazduhu. U periodu zagađenosti vazduha lekarima se javljaju pacijenti sa respiratornim i kardiovaskularnim tegobama, ali i problemima sa centralnim i perifernim nervnim sistemom, limfnim organima. Štetne materije u vazduhu mogu biti toksične, kancerogene, mutagene, teratogene, odnosno čitav organizam je na udaru.

Kao jedna od najboljih mera je pošumljavanje, a značajna mera u borbi protiv zagađenja vazduha je i dodela subvencija za prelazak na električna i hibridna vozila. Svakodnevno dobijamo upite od građana koji pokazuju izuzetno interesovanje za prelazak na eko-vozila.

(kurir.rs)

Za više vesti iz VOJVODINE