Dodik: Jedini maligni uticaj u BiH imaju predstavnici SAD

0
192

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi manipulator koji, kako kaže, stalno laže i petlja, pa tako i kada govori o navodnom ruskom malignom uticaju u BiH.

Dodik je rekao da jedini maligni uticaj u BiH imaju predstavnici SAD koji stalno pričaju protiv Republike Srpske.

„Oni su poštenjačine, pucaju od poštenja… Nikakav maligni uticaj, nikad nisu bacili bombe ni na jedan narod u istoriji. Ništa nisu uradili, nikog nisu ubili, kad se pojave pred njih odmah treba leći i zahvaliti im što postoje“, naveo je Dodik.

On je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH i unutrašnje uređenje zasnovano na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je potvrdio i prilikom njihovog poslednjeg sastanka u Rusiji.

„To je ono što Marfiju fali, on je taj koji nikada ne govori o dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nego govori o nekom građanskom uređenju. To je jedna podvala koja lepo zvuči za Zapad, ali ne može da prođe ovde, jer je antiustavna. Marfi ima problem da objasni svojima u Vašingtonu zašto pola neke zemlje u kojoj je on ambasador, ne razgovara s njim. Da sad dođe u Republiku Srpsku, sretne nekog i usput kaže ‘Dobar dan, ja sam Marfi’, on ne bi kontaktirao sa Republikom Srpskom, jer Srpsku predstavljaju njen predsednik, Vlada i Parlament i samo ako ste u tim kontaktima možete da kažete da razgovarate s Republikom Srpskom. Za druge, pojedinačne sastanke, to ne možete reći“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je rekao da je Marfijev „cilj razgradnja i uništenje Republike Srpske“.

„Ekipa oko Marfija smatra da Sarajevo treba da bude centar svega, a da Republika Srpska treba da bude prazna ljuštura“, naveo je.

Dodik je poručio da to neće proći i istakao da je Republika Srpska zaustavila prenos nadležnosti.

„Doći će vreme kada ćemo polako vraćati sve izgubljenje i otete nadležnosti. Proći će i ta snaga (američka) i njihov pritisak i maligni uticaj. Ne postoji ruski pritisak ni maligni uticaj, a to što srpski narod ima istorijsku povezanost sa Rusijom je deo istorije i to bi trebalo poštovati“, naveo je Dodik.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi rekao je da nema sumnje da Rusija ima „maligne aktivnosti“ u BiH, na zapadnom Balkanu i globalno, te da ruski interesi, što se tiče BiH, jednostavno dovode do nevolja, problema i podela.

Republika Srpska je stabilna, ostvaruje sve svoje obaveze

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska stabilna, nema značajnih izazova u institucionalnom i političkom smislu i ostvaruje sve svoje ekonomske i finansijske obaveze.

On je rekao da su netačne konstantne priče o lošem finansijskom stanju Republike Srpske.

„Stalno izmišljaju neke silne priče, laži, petljanja. Pogotovo opozicija koja svaki dan iznese neku neistinu. Nikome mi ništa nećemo ostati dužni do nove godine. Nećemo ostati dužni plate, nećemo ostati dužni izvođačima, dobavljačima i mnogo čemu drugom. Da je vreme neke potrebe za štednjom da, jeste. Ali niko neće smanjivati plate i penzije u Republici Srpskoj“, rekako je Dodik.

Dodik je naveo da Srpska nikada nije imala veći broj zaposlenih nego što ima danas, te da je pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto.

Predsednik Srpske je istakao da su muslimani zaustavili izgradnju gasovoda prema Banjaluci i širom Republike Srpske zbog toga što je cev za prenos gasa trebalo da prolazi ispod Drine koja se u međunarodnom pravnom smislu tretira kao granica između BiH i Srbije.

„Nadležnost za to je na nivou BiH. Dvanaest godina oni nama to spore. Do sada bi imali izgrađen gasovod, dve termoelektrane na gas. Ukupna investicija koju sam ranije dogovorio bila je veoma zanačajna za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da političko Sarajevo i predstavnici zapada rade protiv Republike Srpske, te upitao šta je BiH juče dobila izveštajem Evropske komisije.

„Da li neko razume šta smo mi juče dobili? Prazna priča kao i uvek što je bila. Opet oni su nezadovoljni sa onim što je kao njima isporučeno. Šta mi njima imamo da isporučujemo? Nismo mi birani ovde da ispunjavamo njihove želje nego da ispunjavamo želje naroda“, naveo je Dodik.

On je naveo da u državama koje su u EU ne teče „med i mleko“. „Pustite više te prevare, laži. Oni nama tu stvaraju svoju priču i hoće da kažu da su uspešni. U čemu su uspešni, sve što su imali para dali su Ukrajini“, rekao je Dodik.

Ukazao je da EU pokušava da kaže da će dati bespovratna sredstva zapadnom Balkanu za one koji budu sprovodili reforme.

„To znači odreći se sebe, svoje države i predaj to sve Briselu. Ako neko želi da uzme novac za to neka uzme, ja neću, mi nećemo uzeti“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.