Danas pljuskovi i pad temperature, RHMZ upozorava na nepogode

0
496

U Srbiji će danas doći do naoblačenja sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, koji će prvo zahvatiti zapad i jugozapad zemlje, kao i zapad Vojvodine, a od sredine dana se proširiti i na ostale krajeve, uslovljavajući i lokalne vremenske nepogode – obilne padavine, a ponegde i grad.

Duvaće slab i umeren, u Banatu, donjem Podunavlju i na planinama i jak južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno sa olujnim udarima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Od sredine dana vetar će biti u skretanju na umeren i jak zapadni i severozapadni, a u zoni najjačih pljuskova kratkotrajno će dostizati i udare olujne jačine. Najniža temperatura od 18 do 23 °C, najviša od 25 °C na zapadu i severozapadu, do 35 °C na istoku i jugoistoku Srbije.

U Novom Sadu će pre podne biti uglavnom suvo, uz postepeno naoblačenje, po podne i uveče veoma nestabilno s kišom, jakim pljuskovima i grmljavinom, uz pad temperature, veliku količinu padavina i lokalnu pojavu grada. Duvaće umeren jugoistočni vetar, po podne u skretanju na umeren i jak zapadni i severozapadni. Najniža temperatura oko 23 °C, najviša oko 31 °C.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u nedelju i ponedeljak očekuje se umereno do potpuno oblačno i osetno svežije vreme, mestimično s kišom, ponegde i pljuskovima s grmljavinom. Zatim pretežno sunčano, samo je još u utorak na jugu Srbije, uz promenljivu oblačnost, ponegde moguća kratkotrajna kiša ili pljusak, a od srede i postepeno toplije.

RHMZ upozorava na promenu vremena i nepogode, crveni i narandžasti meteo-alarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas doći do značajne promene vremena i na vremenske nepogode u drugom delu dana – obilne padavine, grad i olujni vetar.

Na području Banata, Beograda, Šumadije, Pomoravlja i istočne Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, dok je u ostalim delovima zemlje na snazi narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve.

Na jugu i istoku zemlje još danas vrlo toplo, do 35 stepeni Celzijusa.

U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno, pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom (od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra.

Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 sati, lokalno i više.

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine.

U Beogradu posle podne i uveče veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra.

MUP naložio lokalnim samoupravama preduzimanje mera protiv nepogoda

Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno prati kretanje vremenskih nepogoda koje su zadesile zemlje u regionu i u skladu sa tim, kao i sa prognozama RHMZ-a, preduzima sve neophodne mere u cilju preventivnog delovanja na zaštiti od posledica obilnih padavina, kao i zaštiti stanovništva i njihove imovine.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Luka Čaušić prosledio je preko svih 27 organizacionih jedinica u Srbiji nalog za preduzimanje preventivnih i operativnih mera gradonačelnicima, predsednicima opština, kao i načelnicima upravnih okruga, u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara.