Četiri decenije bratimljenja Kikinde i Žombolja

0
307

U svečanoj sali Gradske kuće obeleženo je 40 godina od bratimljenja Kikinde i Žombolja, ali i osam godina od trajnog otvaranja graničnog prelaza Nakovo – Lunga. U okviru programa, gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač i predsednik opštine Žombolj, Darius Postelniku, potpisali su protokol o saradnji, koji će doprineti jačanju odnosa, kao i nastavku realizacije IPA prekograničnih projekata, iz svih oblasti našeg društva. Na svečanosti su, pored delegacije Grada Kikinde, prisustvovali predstavnici Ambasade Rumunije u Beogradu, Srba u Rumuniji, kao i delegacija susedne rumunske opštine, što predstavlja utemeljenje bratskih, prijateljskih i izuzetno dobrih odnosa između Kikinde i Žombolja.

‘’Planiramo da u okviru novog ciklusa IPA prekogranične saradnje, između ostalog, konkurišemo za veoma veliki projekat kojim bi trebalo znatno da se uredi kikindski ‘Blandaš’. To će, siguran sam, biti ocenjeno kao projekat od velikog značaja koji doprinosi zaštiti životne sredine. I pored samih projekata koje imamo u planu i koje smo do sada uspešno realizovali, a time kvalitet naših sugrađana podigli na viši nivo, najvažnije je da i dalje učimo jedni od drugih, da razmenjujemo iskustva, kako bi korist od naše saradnje upravo imali građani Kikinde i susednog Žombolja’’, rekao je gradonačelnik.

Saradnja Kikinde i Žombolja intenzivirana je pre osam godina, trajnim otvaranjem graničnog prelaza Nakovo – Lunga:

‘’Evropska unija intenzivno radi na unapređenju zaštite životne sredine i veliki broj projekata usmeren je upravo ka tome. Zato i mi imamo u planu da uređujemo parkove, jezera i sve što doprinosi kvalitetu života, kako u Kikindi, tako i u Žombolju. Svakako su nam planovi da realizujemo nove projekte zajedno sa Kikindom i potom da u saradnji sa tim bratskim gradom poboljšamo standard građana’’, nadovezao se Darijus Postelniku, predsednik opštine Žombolj.

Obeležavanju, koje je upriličeno i muzičkim programom Hora ‘’Attendite’’ Kulturnog centra Kikinda i Hora ‘’Floris’’ iz Žombolja, prisustvovala je i Anka Popa, šef Misije Ambasade Rumunije u Beogradu:

‘’Raduje me nastavak saradnje Kikinde i Žombolja i veoma mi je drago što sam imala priliku da vidim rezultate uspešno realizovanih prekograničnih projekata, kako u Srbiji, tako i u Rumuniji’’, dodala je Popa.